Swingkadrilj

Swingkadrilj, foto: Kennet Ruona

SKAPANDE SKOLA, ÅK F–9

Dans och levande kulturhistoria med OSSSO

Dags för kadriljens revival. Det menar OSSSO (Official Squaredance Syndicate Sweden Orchestra) – kanske det enda bandet i världen som spelar swingkadrilj! Kan du förflytta dig, kan du också dansa kadrilj. Det är OSSSO:s egen tes. Roliga och inspirerande musik- och dansupplevelser bör ju också spridas, menar de. Därav detta nya koncept för en virvlande skolturné. OSSSO arbetar medvetet med möten över genregränser och bryter gärna upp musikaliska och dansmässiga könsroller. Letar du efter ett häftigt (och kanske första) möte med dans i organiserad form till levande musik, med kopplingar långt tillbaka i skånsk folkmusik? Här har du det!

Vad är kadrilj?

Visste du att kadrilj var en av de stora modedanserna i Skåne på 1700- och 1800-talet? Kadrilj finns i hela världen och korsas med olika lokala musikstilar. Traditionellt har den i Sverige spelats av spelmän med fioler. OSSSO kryddar den också med saxofon och trumset, bäddar in den i lager av swing och jazz, enligt devisen: More is more! Här öppnas också upp för diverse moves från deltagarnas egen danspalett. Endast fantasin sätter gränser. Inga förkunskaper krävs eftersom en caller instruerar hela vägen.

Ett glokalt tema

Det som är så spännande är att den här typen av dans förekommer på så många håll i världen, exempelvis i Västindien, där kolonisatörernas dansstilar levt kvar och blandats med det afrikanska kulturarvet. I Haiti hittar vi till exempel kontradans (contre dance). Klädmodet i form av rokokoklänningar lever också kvar på exempelvis Kuba eller i Haiti och Brasilien, där kvinnorna traditionellt klär sig i vita stora ryschiga klänningar, särskilt i samband med religiösa högtider och ceremonier. Vi tror att denna danshistoria skulle kunna bli en lustfylld ingång till flera SO-ämnen – om lärare, elever, eller rent av hela skolan, blir inspirerade till detta. En möjlighet, inget krav, förstås.

Medverkande

OSSSO:

Sven Midgren – fiol, caller (dansinstruktör)

Fredrik Pom-Pom Bengtsson – kontrabas

Pontus Häggblom – trumset

Ida Karlsson – saxofon

Om oss

 

OSSSO står för Official Squaredance Syndicate Sweden Orchestra

Sven Midgren

Sven är bandets dansentusiastisk fiolspelare och caller (dansinstruktör). Han är frilansmusiker och fiollärare på bland annat Tomelilla Folkhögskola och en rad folkmusikläger för barn och unga. Som musiker är han inblandad i flera projekt, till exempel folkmusiktrion Midgren|Skrobe|Quartey och folkjazzduon Gursus. Tidigare har han spelat och turnerat med Chokladfabriken och Tranotra. Sven älskar att spela till dans, men också att gräva efter material i gamla notböcker och utforska gärna kopplingar mellan den lokala skånska folkmusiken och den som lever i andra landsändar i Sverige, Norden, Europa och utanför Europas gränser. Studier i fem olika länder har denna passion bland annat lett till.

Pontus Häggblom

Pontus är en sällsamt lyhörd trummis från Österbotten i Finland, som studerat musik i Stockholm, Paris och senast vid Musikhögskolan i Malmö, där han tog sin masterexamen. Idag medverkar han i flera olika Malmöbaserade projekt, som Eka Trio, IDKA JAZZ, Lumi, ebb&flod och Swing About. 

Fredrik Pom-Pom Bengtsson

Fredrik är en internationellt välkänd basist och mandolaspelare som turnerat jorden runt med folkmusikgrupper som Valramn, Lure och Eitre. Pom-Pom är svängig som få och djupt rotad i jazz och folkmusik från när och fjärran.Fiol spelar han gärna på sin fritid och utforskar ständigt gränserna mellan tradition och förnyelse. Därtill har han varit musikproducent för ett 50-tal plattor. Tidigare har han också varit pedagogisk spelman i Musik i Syds långkörare (Skånska) Spektakel och turnerat med föreställningen De kommunala spökvaktmästarna. 

Ida Karlsson – www.myomusica.com

Ida är saxofonist och kompositör, bosatt i Malmö. Hon leder bandet IDKA JAZZ och spelar i många musikaliska konstellationer som alla har mer eller mindre inslag av improvisation, så som Who’s Your Mama, Medi och Kathrine Windfeld Big Band. Med gruppen Duo Medi har hon också framträtt hundratals gånger för barn i åldrarna 1–4, aktuell med föreställningen Skepp O’hoj och i skapandeprocessen av Hallå Låda!.

FAKTA

ÅLDER: ÅK F–9

PERIOD: Läsåret 2019/20

SPELTID: 40-60 min (anpassas efter ålder och andra förutsättningar)

MAX PUBLIK: 60 x 2

LOKAL: Idrottssal eller motsvarande rymlig lokal med stor öppen golvyta

SCENYTA: Fri golvyta, 3 x 4 meter

BYGG-/RIVTID: 60/30 min

PRIS: 19 000 kr för 2 skolkonserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

PRODUCENT: Petter Wickman 

KONTAKT

Petter Wickman

För frågor om produktionen 

Tel: + 46 (0) 70 220 58 46

PRESSBILDER MED MERA!

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

1. Ett pedagogiskt material om kadriljens historia, inklusive några korta filmer, kan användas fritt inför och efter besöket för att  fördjupa elevernas upplevelse.

2. Ett basupplägg är att OSSSO träffar grupper med max 60 deltagare. Men de är också öppna för mer skräddarsydda upplägg (även om de kräver högre grad av planering), där större delar av – eller till och med hela – skolan involveras och möts i en gemensam festlig avslutning. Tillsammans diskuterar vi då fram ett upplägg som passar just din skola.

Eget skapande

Swingkadrilj med OSSSO bygger verkligen på elevernas deltagande. Barnen, ungdomarna och lärarna instrueras i hur dansen går till från början till slut.

Syfte

Att kombinera dans och rörelseglädje med levande kulturhistoria i en gemensam helhetsupplevelse för alla.

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • Svenska
  • Nordiska språk
  • Idrott/dans