Skuggan

Skuggan, foto: Lovisa Fey

SKOLA, ÅK 4–9

Ett H C Andersen-äventyr i ljus och mörker

”Vem är du i verkligheten?!” I en värld full av sociala medier är det viktigt att stärka barnens medvetenhet kring vilka de själva är och den egna identiteten. H. C. Andersens klassiska saga Skuggan från 1847 är berättelsen om skuggan som tar över sin mästares liv och en prinsessa.

Med skolan och elever som utgångspunkt har Ensemble Contemporánea, Live Electronics Denmark, utvecklat sagan med klarinett, basklarinett och elektroniska medier. Levande klassisk musik flätas samman med electronica; intensiva slag och komplexa loopar, som spelas upp framför en videoprojektion. Resultatet blir en mångfacetterad klassisk, rytmisk och visuell musikupplevelse.

Skuggan hade premiär 2013 i Barn- och kulturhuset Amar i Köpenhamn. Här mottogs den väldigt varmt och har sedan dess spelats över 200 gånger på ett antal olika språk i flera olika länder. På hösten 2017 var föreställningen på turné i Bulgarien och Finland och år 2018 kommer Skuggan att spelas i Schleswig och göra en längre resa till Kina.

En fördjupad version av föreställningen utarbetas just nu med tillhörande eftersamtal och workshoppar kring identitet och kreativt skrivande samt flerspråkigt alternativ där möjlighet att genom en app följa föreställningen på sitt eget modersmål erbjuds.

Medverkande

Ensemble Contemporánea:

Fritz Gerhard Berthelsen – klarinett, basklarinet, performance
Ejnar Kanding – musikkomposition och live electronics

Om oss

Fritz Gerhard Berthelsen (1963) – www.bassclarinet.dk

Född i Köpenhamn och avrundade sin klarinettutbildning 1992 med ett I. Prix Virtuosité från Conservatoire de Musique de Genève i Schweiz. Fritz har spelat i symfoniorkestrar, som Deutsche kammerakademi Neuss (Tyskland) och Orchestre de la Suisse Romande (Schweiz). Sedan 1997 har Fritz med Ensemble Contemporánea gett ut 6 album, framfört 71 uruppföranden i Danmarks Radio och som klarinettist och performance-artist bland annat deltagit i ICMC, Beijing (Kina), ISCM, Hong Kong, Interactive Arts Performance Series I New York (USA) och Festival Syntese in Burges (Frankrike).

Ejnar Kanding (1965) – www.kanding.com

Utexaminerades vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium och hade sin debutkonsert 1996. Kanding har specialiserat sig inom elektroakustisk musik och arbetar konstnärligt i gränslandet mellan människa och maskin. Kanding har flera album bakom sig, är ordförande för EarUnit (en konsertserie och ett elektroakustisk forum) och konstnärlig ledare för Ensemble Contemporánea.

FAKTA

ÅLDER: ÅK 4–9

PERIOD: HT-18, VT-19

SPELTID: 45 min

MAX PUBLIK: 120 x 2

LOKAL: Lokal med mörkläggningsmöjlighet och ett eluttag

SCENYTA: Fri golvyta, 6 x 6 m i samma höjd som barnpubliken

BYGG-/RIVTID: 60/30 min

PRIS: 6 000 kr för 2 skolkonserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

PRODUCENT: Alice Samoilova

KONTAKT

Alice Samoilova

För frågor om produktionen

 Tel: +46 (0)703-31 12 06

PRESSBILDER MED MERA!