När hjärtat svämmar över

Foto: Erik Ask-Upmark

FÖRSKOLA/SKOLA, 4 ÅR–ÅK 1

För alla som vågar och inte vågar

I Etiopien finns ett talesätt om sång som översatt till svenska blir: ”När hjärtat svämmar över, så kommer det ut genom munnen”. Arg, ledsen, rädd eller glad? Sjung om ilskan som bubblar upp ibland och som kan få en att slå till en kompis, glädjen över att få den julklapp som man mest av allt ville ha och det sorgefyllda hjärtat när kompisen flyttar från stan. När sångarna och multiinstrumentalisterna Anders Larsson och Allan Skrobe sjunger och pratar om känslor blir de förebilder i en värld där pojkar lär sig att inte gråta. En varm föreställning om känslor för alla som vågar och inte vågar.

Skapande förskola

Upplägg och tema

Vid två tillfällen får alla som vågar – och inte vågar – spela ukulele och sjunga tillsammans med den mångsidige folkmusikern Anders Larsson, som med varm och erfaren hand leder hela barngruppen in i musikerns värld och i nyskrivna och medryckande låtar om känslor. Den tredje och sista gången möter barnen även medmusikanten Allan Skrobe och föräldrar och syskon bjuds in till förskolan för att ta del av barnens musik- och känsloresa.

Våra känslor är vår kompass i många situationer, säger forskare Töres Theorell som skriver om musik och förmågan att särskilja känslor: I biologisk mening visar vi ilska därför att vi vill att andra ska bli rädda för oss. Ledsenhet, särskilt om den känslan åtföljs av tårar, visar att vi vill ha hjälp. Vi visar stolthet därför att vi förväntar oss att omgivningen ska ge oss beröm och denna känsla kan också förstärka en kollektiv positiv känsla. (Töres Theorell, professor emeritus vid Karolinska Institutet och vetenskaplig rådgivare vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.) Konstnärliga upplevelser kan hjälpa oss att rätt identifiera våra känslor.

Ur MUSIKBOKEN del 6 av Kulturhälsoboxen, Eva Bojner Horwitz (red)

SKAPANDE FÖRSKOLA-insatserna ska enligt Kulturrådet integrera ett jämställdhets, HBTQ-, mångfalds- och interkulturellt perspektiv samt öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning och genomföras på förskolor som har låg tillgång till professionell konst och kultur. 

Medverkande

Anders Larsson – sång, trombon, gitarr, kontrabas, slagverk med mera

Allan Skrobe – sång, gitarr, mandola, slagverk, bas med mera

 

Om oss

Allan Larsson & Allan Skrobe

Foto: Erik Ask-Upmark

Anders Larsson är folksångaren som genom sin folksång kommit att samarbeta med musiker från andra genrer, allt från klassisk musik till electronica och punk. Han har blivit en förebild för en hel generation folksångare genom sitt arbete på den välrenommerade viskursen på Malungs folkhögskola.

Allan Skrobe är en centralfigur inom Ethno-rörelsen – som blandar folkmusik från världens alla hörn – och har medverkat på en rad album för barn och vuxna. 

Tillsammans är de två erfarna musiker som under lång tid sjungit och spelat för och med barn. Båda är verksamma som musiker på heltid och har turnerat runtom i världen de senaste tjugofem åren.

FAKTA

ÅLDER: 4 år–Åk 1

PERIOD: HT-18, VT-19

SPELTID: 40 min x 2

MAX PUBLIK: 60 x 2

LOKAL: Lekrum eller samlingssal

SCENYTA: Fri golvyta, 3 x 5 m

BYGG-/RIVTID: 40/20 min

PRIS: 6 500 kr för två konserter i samma lokal

PRODUCENT: Annika Johansson

KONTAKT

Annika Johansson

För frågor om produktionen: 

Tel: +46 (0) 708 20 58 83

PRESSBILDER MED MERA!

Allan om produktionen

Anders om produktionen