Musik, minnen, flykt

SKAPANDE SKOLA, ÅK 6–9

Två livsöden – en passion 

”Jag flydde Bagdad och tittade aldrig tillbaka. Det enda jag fick med mig var en resväska med kläder, mina favoritskor, fotoalbum och kassettband”.

”Jag stod med gitarren på ryggen på Linköpings flygplats och vinkade hej då till min familj. Det var precis efter gymnasiet. Italien var drömmen.”

Med blicken mot framtiden gjorde Nadin och Gabriel vid 21 års ålder sina första resor på egen hand, av två vitt skilda anledningar. Deras vägar korsades senare genom musiken i Malmö 2006. Där skapade de gruppen Tarabband och har sedan dess spelat tillsammans och turnerat runt om i världen.

Musikerna gör en personlig konsert med traditionella och nyskrivna sånger på svenska, arabiska och italienska. De bjuder eleverna på verkliga berättelser som musikerna själva upplevt: berättelser om flykt, första jobbet, språklig förbistring och vad musiken har betytt för dem båda. Efter konserten bjuder musikerna in till samtal med eleverna där frågor om flykt och identitet är vanligt förekommande.

Programmet kan med fördel spelas även på flyktingboende, folkhögskola, SFI, konferenser med mera.

Medverkande

Nadin al Khalidi – sång, turkisk saz, gitarr, fiol
Gabriel Hermansson – sång, algerisk mandole, gitarr

Om oss

Nadin & Gabriel

 

Nadin Al Khalidi är sångerska och instrumentalist i Malmöbandet Tarabband och är allt som oftast borta på långa turnéer, inte sällan i Mellanöstern, men även Europa, USA och Asien. Hon är ursprungligen från Baghdad men har även bott i Egypten innan hon 2002 kom till Sverige. Där blev hon inneboende på ovanvåningen hos operasångaren och skådespelaren Marianne Mörck, och en livslång vänskap utvecklades. 

Gabriel Hermansson är stränginstrumentalist och komponerar både svensk och arabisk folkmusik. Tillsammans med Nadin Al Khalidi bildade han bandet Tarabband. Han har en musikerexamen från Musikhögskolan i Malmö och har turnerat flitigt i Sverige och över stora delar av världen med utöver Tarabband, även Alla Fagra, Jidder och Karima Nayt Band.

Nadin & Gabriel har du kanske också tidigare stött på i den tvåspråkiga föreställningen Marhaba Hej som turnerat inom Sommarscen Malmö, med UNGA Musik i Syd och flera andra regionala musikinstitutioner runt om i Sverige.

 

FAKTA

ÅLDER: ÅK 6–9

PERIOD: Läsåret 2019/20

SPELTID: 60 min

MAX PUBLIK: 100 x 2

LOKAL: Större samlingslokal, aula eller idrottshall

SCENYTA: Fri golvyta, 3 x 3 meter

BYGG-/RIVTID: 60/30 min

PRIS: 15 000 kr för 2 skolkonserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

PRODUCENT: Maria Larsson

KONTAKT

Maria Larsson

För frågor om produktionen: 

Tel: + 46 (0) 707 20 58 11

PRESSBILDER MED MERA!

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

Personlig konsert med traditionell och nyskriven musik på svenska, arabiska och italienska, varvat med berättelser utifrån egna livserfarenheter. Efterföljande samtal om flykt, identitet och kultur

Eget skapande

Eget berättande i eftersamtal

Syfte

Inspirationskonsert med två förebilder och deras personlig ingång till vår identitetspräglade- och mångkulturella samtid.

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • Svenska
  • SO