Marhaba Hej

Foto: Magnus Malmberg

SKAPANDE SKOLA, ÅK F–3

En musikresa i vänskap

 

När Gabbe en dag får en ny granne blir det inte riktigt som han tänkt sig. Nadin heter hon och är helt annorlunda än han själv. Hon pratar högt på ett främmande språk och vill trumma, dansa och ha fest när det är läggdags i huset och han ska sova. Kan man vara vänner fast att man är olika? Och är det möjligt att vara lika fast att man inte ser likadana ut? Hur kan man vara vänner och trivas tillsammans och ändå respektera varandras olikheter? Med sång, saz, gitarr, daf och oud, med musik från Mellanöstern och Sverige, berättas historien om hur en vänskap tar fart och spirar mellan två främlingar. 

Efterföljande samtal och workshop med eleverna handlar om att komma från en annan kultur till ett helt nytt land. Vad skiljer? Vad är likt? Mellanöstern presenteras genom instrumenten daf från Iran, saz från Turkiet och oud från Irak. Alla får tillsammans göra en ramsa som blir en sång som blir en lek, med ord som finns både på arabiska och svenska, men kan ha olika betydelse.

Medverkande

Nadin Al-khalidi – sång, saz, daf

Gabriel Hermansson – sång, oud, gitarr

Om oss

Nadin & Gabriel

Nadin Al Khalidi är sångerska och instrumentalist i Malmöbandet Tarabband och är allt som oftast borta på långa turnéer, inte sällan i Mellanöstern, men även Europa, USA och Asien. Hon är ursprungligen från Baghdad men har även bott i Egypten innan hon 2002 kom till Sverige. Där blev hon inneboende på ovanvåningen hos operasångaren och skådespelaren Marianne Mörck, och en livslång vänskap utvecklades. 

Gabriel Hermansson är stränginstrumentalist och komponerar både svensk och arabisk folkmusik. Tillsammans med Nadin Al Khalidi bildade han bandet Tarabband. Han har en musikerexamen från Musikhögskolan i Malmö och har turnerat flitigt i Sverige och över stora delar av världen med utöver Tarabband, även Alla Fagra, Jidder och Karima Nayt Band.

Nadin & Gabriel kan du även se i den tvåspråkiga föreställningen Musik, minnen, flykt som ingår i UNGA Musik i Syds utbud höst 2018 och vår 2019.

FAKTA

ÅLDER: ÅK F–3

PERIOD: Läsåret 2019/20

SPELTID: 35 min konsert, 20 min efterföljande samtal

MAX PUBLIK: 75 x 2

LOKAL: Större samlingslokal, aula eller idrottshall

SCENYTA: Fri golvyta, 5 x 3 meter

BYGG-/RIVTID: 60/60 min

PRIS: 15 000 kr för 2 skolkonserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

PRODUCENT: Maria Larsson

KONTAKT

Maria Larsson

För frågor om produktionen: 

Tel: + 46 (0) 707 20 58 11

PRESSBILDER MED MERA!

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

Berättande musikteater med traditionell och nyskriven musik på svenska, arabiska och italienska. Efterföljande samtal om flykt, identitet och kultur

Eget skapande

Efter interaktiv föreställning, bjuds eleverna in till samtal

Syfte

Föreställningen speglar samtida Sverige, där tvärkulturella möten blivit vardag, och ger en positiv bild av mångfald.

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • Svenska
  • SO