KVINNLIGA SITUATIONEN

Foto: Kamila Schneltser Pinilla

SKAPANDE SKOLA, ÅK 4–9

Självboostande hiphop-workshop

Kvinnliga Situationen är ett mångsidigt hiphop-crew med bas i Malmö, verksamma både på och utanför scenen. De gör gig och workshops, med en röd tråd: Hip Hop som aktivism.

Så här beskriver de sig själva:

”Bara genom att vi finns, vill vi visa den kraftfulla mångfalden av personligheter, åsikter och uttryck. Denna kraft är något vi vill dela med oss av, inspirera andra med och ge möjlighet för unga att hitta någon att relatera till och stärka sin egen identitet. Vi är alla väl insatta och engagerade i sociala frågor och arbetar med diskrimineringsgrunderna. För oss är det viktigt att alla känner sig trygga att uttrycka sig. Vi har valt att göra det med musiken som redskap men vill också inspirera och uppmuntra unga i skolans värld att våga ta steget och hitta sitt egna kreativa uttryck!”

Medverkande

Brita Sandebäck

Julia Williamsson

Denise Henningsson

Nicole Wiberg

Emilia Selänniemi

 

Om oss

Kvinnliga Situationen

Kvinnliga Situationen är ett hiphop-kollektiv som agerar från hjärtat, både på och utanför scen. De rivstartade med sitt första gig i Stockholm i februari 2015. Sedan dess har de spelat över hela landet, från Malmö till Kiruna och även tagit sig till Danmark och Finland. 

Crewet har varit warm-up till bland annat Syster Sol, Partiet, Labyrint och Ken Ring. Kvinnliga Situationen har även spelat med Musiker Mot Rasisms liveband Live För Mångfald!. Utöver workshops och spelningar genomförde de sommaren 2016 projektet Life of Borders; ett samarbete med Malmö stad och tre ensamkommande musiker. I april 2017 vann Kvinnliga Situationen pris för bästa musik på Pixel Skånes Filmfestival. Under hösten har de spenderat mycket tid i studion och i oktober släppte de sin första singel Illusionen. 

Sedan dess har de gett ut mer musik i olika konstellationer och mer är på väg! De är ett maxat och mångsidigt crew med bas i Malmö, med rötter som sträcker sig från Sverige till Finland till Indien till Tanzania.

Lyssna på Illusionen:

Andra filmer med Kvinnliga Situationen

Mötet (från 17:35)

Kvinnliga Situationen repr.

FAKTA

ÅLDER: ÅK 4–9

PERIOD: HT-18, VT-19

SPELTID: 40 min x 3 eller 60 min x 4

MAX PUBLIK: 50 x 3 eller 50 x 4

LOKAL: Idrottssal, aula, samlingslokal

SCENYTA: Fri golvyta, 6 x 6 meter

BYGG-/RIVTID: 30/30 min

PRIS: 16 000 kr för 50 elever x 3 tillfällen (à 40 min) alternativt 21 000 kr för 50 elever x 4 tillfällen (à 60 min)

PRODUCENT: Gustaf Säfström

KONTAKT

Gustaf Säfström

För frågor om produktionen: 

Tel: +46 (0) 708 20 58 11

PRESSBILDER MED MERA!

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

En interaktiv spelning där det, istället för mellansnack, sker samtal tillsammans med eleverna om musiken och dess betydelse. 

Eget skapande

Samtal där eleverna får möjlighet att dela med sig av sina tankar kring låtarnas budskap utifrån samhällsstrukturer, normer och känslor. Eleverna får även möjlighet att reflektera vilka signaler exempelvis ordval och låtuppbyggnad sänder.

Syfte

Att synliggöra normer och orättvisor i samhället genom att ge eleverna möjlighet att uttrycka sig kring detta och därmed öka medvetenhet kring musiken vi lyssnar på.

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • SO
  • Svenska