Dra dit pepparn växer

SKAPANDE SKOLA, ÅK 4–6

En tidsresa med Ensemble Mare Balticum

Dra dit pepparn växer är en berättelse om en för länge sedan förgången tid. Den utspelar sig i decennierna runt år 1500 och berättar om några historiska personer, närmare bestämt om tre upptäcktsresande vars äventyrliga levnadsöden och bedrifter fungerar som ett tidsfönster för oss människor 500 år senare.

Många frågor uppstår när vi läser och hör om Christofer Columbus, Ferdinand Magellan och Vasco da Gama. Vilka var dessa människor som vågade sig ut i det okända? Och varför? Hur såg de på världen – som enligt somliga var platt som en pannkaka, enligt andra rund som en boll? Hade man koll på dess storlek? Hur skulle man kunna ha det utan modern utrustning? Hur navigerade man ute på de stora haven i tidens mäktiga segelfartyg?

Och hur tedde sig livet i land för alla de som aldrig lämnade sin födelseort – hur bodde folk, vad jobbade de med, hur klädde de sig, vad åt de och hur såg samhället ut? Vad fanns det för ljud omkring en person som levde i början av 1500-talet? Fanns det musik? Fanns det musikinstrument? Och hur kunde det låta ombord ett fartyg på väg till andra sidan jordklotet?

Klassrumsbesök med hela Ensemble Mare Balticum, foto: Jesper Hamilton

Medverkande

Ensemble Mare Balticum:

Ute Goedecke – blockflöjter, sång och skalmeja

Tommy Johansson – renässansgitarr

Dario Losciale – viola da gamba

Per Mattsson – fiddla

Fredrik Persson – dulcian och skalmeja

Stefan Wikström – barocktrombon

Om oss

Ensemble Mare Balticum

Ensemble Mare Balticum är Nordens enda fast anställda ensemble som arbetar med tidig musik, vilket innebär musik från 1300-talet fram till slutet av 1600-talet. Musikerna använder sig alltså av gammal musik, och spelar på kopior av instrument från den tiden. För både elever och lärare är det en stor upplevelse att få se och höra hur instrumenten lät för länge sedan.

Ensemblen har arbetat med föreställningar för barn och unga under mer än 25 års tid, och har under senare år framfört föreställningar som: Kompis, Mera Kompis och Bästa Kompis, samt I väntan på jul. De förnyar sig ständigt, och tar regelbundet fram nya produktioner. I sitt arbete jobbar de med regissörer i nyproduktioner såväl som i omarbetningar av tidigare produktioner.

FAKTA

ÅLDER: ÅK 4–6

PERIOD: Läsåret 2019/20

SPELTID: 40 min klassrumsbesök/klass + 40 min föreställning

MAX PUBLIK: 25 x 3 per dag

LOKAL: Samlingslokal, aula eller idrottshall

SCENYTA: Fri golvyta, 6 x 6 meter

BYGG-/RIVTID: 30/20 min

PRIS: 7 000 kr för klassrumsbesök och föreställning

PRODUCENT: Jesper Hamilton

KONTAKT

Jesper Hamilton

För frågor om produktionen:
 Tel: +46 (0) 70 320 58 33

PRESSBILDER MED MERA!

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

1. Ett pedagogiskt material framställt av UNGA Musik i Syd i samarbete med Kubelidens montessoriskola i Höör som används inför och efter besöket. Det pedagogiska materialet har som syfte att fördjupa elevernas upplevelse av projektet. 

2. Klassrumsbesök där musikerna berättar om sina historiska instrument och tiden då dessa instrument var populära i Europa.

3. Föreställningen ”Dra dit pepparn växer” 

Upplägget kan skräddarsys efter önskemål!

Eget skapande

Varje klass får ett basutbud av möjliga aktiviteter, med möjlighet till fördjupning utifrån sina egna förutsättningar. Kartor, kryddor och fartyg är exempel på fördjupningsområden som föreslås.

Syfte

Att tematiskt fördjupa elevernas kunskaper om:

1500-talets upptäcktsresande, kolonisationens plats i tiden, fartyg och hur livet ombord kunde vara, musiken vid tiden och dess instrument, människors förutsättningar då och nu

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • SO
  • Slöjd