Barnens dag

Foto: Kennet Ruona

FÖRSKOLA/SKOLA, 4 ÅR–ÅK 3

Mer om Barnens dag

Barnens dag är en helt ny produktion med nytt låtmaterial och handplockade musiker som UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum tar fram under våren 2018. Här kan du läsa lite mer om processen och hur den går till.

Om Barnkonventionen

Barn har rätten att bli sedda. Barn har rätten att bli hörda. Barn har rätten att ta plats eller inte bli störda. Och idag ska de synas och höras så det sprakar och dånar. Hela vägen till Kiruna och New York. Ja ända till månen.

Raderna är från en nyskriven låt av kompositören Jan-Erik Sääf och föddes i mötet med Musikrådseleverna Tristan, Nora, Elea och Vera vid Sorgenfriskolan i Malmö. De är också upptakten till denna splitternya föreställning som på ett lekfullt sätt, med både barns delaktighet och musikens hjälp, berättar om Barnkonventionens olika artiklar.

Berättelser och tankar väcks genom sångerna. Frågor som ställs är: Vad är det att vara barn? Skiljer det sig från att vara vuxen? Hur då? Och hur skull din egna Barnens dag se ut? Vilka delar av Barnkonventionen känns viktigast för dig? Barns delaktighet ska genomsyra föreställningens innehåll och även prägla turnén. Publiken får, efter sina förutsättningar, styra vilka rättigheter som ska belysas, dansa till och sjunga med i nyskrivna svängiga, rockiga och, minst sagt, medryckande, låtar. 

Några av sångerna i föreställningen kommer från och med oktober månad finnas i vår app MusikA så att barnen och deras vuxna, inför besöket, kan öva på sångerna och arbeta vidare med Barnkonventionen eller Barnens dag som tema efter föreställningen.
Vera, Nora, Tristan, Elea med Matilda och Jan-Erik, foto: Kennet Ruona

Bakgrund

Mors dag och Fars dag firas varje år, men någon liknande Barns dag har vi inte i Sverige idag. Den 20 november är Barnkonventionens födelsedag. Det var då 1989 som FN antog konventionen. Men varje land får besluta om när denna Barnens dag ska firas och i Sverige har vi bestämt den första måndagen i oktober. Fast det beslutet har många missat och firar i november i stället. Så lite förvirrat helt enkelt. Om barnen fick bestämma, hur skulle deras egna dag se ut? Denna fråga och ett urval av Barnkonventionens artiklar om barns olika rättigheter utforskar vi här.

Föreställningen tas fram genom UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum som inom fokusområdet och konferensen Barns rätt djupdyker i Barnkonventionen 2018. Arbetet pågår hela våren och sker i form av flera kreativa verkstäder där Moomsteaterns huskompositör Jan-Erik Sääf och dramapedagogen Matilda Ericsson träffar elever i Musikrådet vid Sorgenfriskolan och förskolebarn från Maria förskola i Malmö. Till processen har även barnrättskonsulten Åsa Ekman knutits som coach och bollplank gällande föreställningens textinnehåll.

För Tristan, Nora och Vera från Sorgenfriskolan kändes artikel 3, 31 och 16 viktigast: Barnets rätt ska alltid komma i första rummet. Varje barn har rätt till vila, lek och fritid och till sina hemligheter.

Alla rättigheter är förstås lika viktiga och ses som en helhet, men vilka känns viktigast för dig eller för barn i Sverige just nu?

Medverkande

Johan Wikström – sång

Jan-Erik Sääf – piano, dragspel, slagverk, gitarr

Stina Andersdotter – elbas, kontrabas

Regi: Ola Hörling

Om oss

Johan Wikström – www.johanwikstrom.com

Johan är uppvuxen i Leksand, där han 15 år gammal debuterade som Johannes Döparen i musikalen Godspell. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har medverkat i musikaler på Värmlandsoperan, Malmö Opera, GöteborgsOperan och Theater des Westens i Berlin. Senast spelade han schack och hoppade av för kärlekens skull i rollen som Anatolij i kritikerrosade musikalen Chess på svenska på Kristianstad teater. Wallanderfilmen Hämnden och Camilla Läckbergs Predikanten är ett par av hans insatser framför kameran.

Läs mer om Chess på svenska

Jan-Erik Sääf – www.janeriksaaf.se

Moomsteaterns egen huskompositör Jan-Erik Sääf deltar inte bara som musiker. Musiken och låtarna har också skrivits av honom i samarbete med förskolebarn och Musikrådselever i Malmö. Jan-Erik har tidigare skrivit musikaler och musikteater för Malmö Opera, Östgötateatern, Riksteatern och GöteborgsOperan. Han är kompositör, textförfattare och musiker, född i Halmstad, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Hans kompositioner omfattar många olika genrer men med musikteatern som den röda tråden. Främst är det musikaler han har skrivit, bland dem kan nämnas Svarta Änkan, Speciells Evangelium och Kontaktannonsen.

Stina Andersdotter
 
Stina är född och uppvuxen i Göteborg och jobbar som frilansande basist, kompositör och sångerska. Hon har sina musikaliska rötter inom jazztraditionen och 2015 tog hon examen från jazzmusikerprogrammet vid Musikhögskolan i Malmö. Stina spelar både kontrabas och elbas och tycker mycket om att blanda olika genrer. Hon rör sig flitigt mellan flera musikaliska stilar och har exempelvis studerat kubansk musik genom ISA i Havanna och förra året var hon på turné i Ghana med dancehalldrottningen Aurelia Dey.
 
Ola Hörling
  
Ola är verksam regissör, koreograf och librettist i en mängd olika sammanhang, bosatt i Malmö. Han är konstnärlig ledare för Skånska Operan, Tonteatern och UnderhållningsPatrullen, som producerat en stor mängd musikaluppsättningar på framför allt Kristianstads teater. Han har regisserat och koreograferat ett flertal uppsättningar, däribland Det susar i säven (2003) på Wasa Teater, Frank Loessers Guys and Dolls (2003) och Andrew Lloyd-Webbers Evita (2005) på Kristianstads teater och La Cage aux Folles (2005) med Lars Humble och Lars-Erik Berenett på Moriskan i Malmö och Verdis opera Rigoletto på Skånska Operan (2012) och nu senast Chess på svenska. 

FAKTA

ÅLDER: 4 ÅR–ÅK 3

PERIOD: HT-18, VT-19

SPELTID: 40 min

MAX PUBLIK: 80 x 2

LOKAL: Större samlingslokal, aula eller idrottshall

SCENYTA: Fri golvyta, 4 x 3 m

BYGG-/RIVTID: 40/40 min

PRIS: 7 500 kr för 2 (för)skol(e)konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

ÖVRIGT: Filmer i appen MusikA bör användas i förberedande och upplevelseförlängande syfte. Du hittar dem under knapparna SJUNGA, DANSA och VILA. Öva på sången/dansen/vilan innan ni får besök av artisterna i Barnens Dag!
Mer info här!

PRODUCENT: Anna-Carin Fogelqvist

KONTAKT

Anna-Carin Fogelqvist

För frågor om produktionen

 Tel: + 46 (0) 705 92 52 01

 

Finns i MusikA

PRESSBILDER MED MERA!