Unga Folk

UNGA Folk är UNGA Musik i Syds arbete med folkmusik för barn och unga. Vi finns på Spelmansstämmor, ordnar nätverksträffar för pedagoger som jobbar med folkmusik och tipsar om annat som händer i vår region inom genren. Under 2019 driver vi även ett utvecklingsprojekt i tre delar. Prenumerera gärna på UNGA Folks Nyhetsbrev om du vill följa vad vi gör och vad som sker.

Foto: Jon Antonsson

Utvecklingsprojektet UNGA Folk

UNGA Folk är ett ettårigt utvecklingsprojekt som drivs av UNGA Musik i Syd under 2019 i Skåne och Kronoberg med stöd av Kulturrådet. Syftet är att initiera, driva och samordna folkmusikaktiviteter och – speltillfällen för barn och unga i södra Sverige. Projektet ska genomföras genom en lång rad samarbeten med spelmansrörelsen, utbildningar, studieförbund, arrangörsföreningar, fria kulturlivet och andra organisationer. 

Save the date

Vi meddelar här och via nyhetsbrev när anmälan öppnar.

  • 14–16 juni Degebergastämman
  • 25–28 juli Barnens Korröfestival
  • 16 augusti – Nätverksträff i Eslöv
  • 13 eller 19 oktober – folkmusikkonsert med proffsband

Projektets 3 delar:

Skånes Ungdomsspelmanslag (13–19 år)

Det här är sammanhanget för dig som är folkmusikintresserad, bor i södra Sverige, är 13-19 år och vill lära dig att spela de allra bästa låtarna tillsammans med andra i din ålder.

Vi träffas ett par helger per termin, och siktar på att vara med på någon stämma eller festival i sommar. Med gästlärare betar vi av en rejäl dos av de allra bästa folkmusiklåtarna från hela landet och ser till att har riktigt kul tillsammans!

Folkmusikkonsert med proffsband

Under en nystartad festival kommer barn och unga från hela regionen att få stå på scen tillsammans med ett proffsband.

I höstas gjorde vi en första omgång av detta fyrverkeri, och då stod mer än 140 barn, unga, deras pedagoger och några vuxna på Palladium Malmös scen tillsammans med gruppen Lyy.

Turnéutbyte folkmusik Sverige - USA

Svenska folkmusikgrupper som spelar för barn och unga ska få turnera i USA och amerikanska artister ska få turnera i Skåne och Kronoberg.

Ännu mera folkmusik:

Barn- och ungdomsstämma

Lördag 2 mars Musikhögskolan i Malmö

Fri entré!

En dag för alla, barn, unga och vuxna. Dagen inleds kl 12 med ett program för yngre barn och för mindre spelvana kl 12, och fortsätter kl 16 för ungdomar och personer med mer spelvana. Båda passen äger rum på Musikhögskolan i Malmö. Kl 19 fortsätter festen för ungdomar och vuxna hos Malmö Folk på Folkets Park i Malmö.

Degeberga Spelmans-stämma

Fredag–söndag 14–16 juni

Under tre dagar i juni samlas spelmän, sångare, dansare, andra folkmusikentusiaster och nyfikna för att spela, sjunga, dansa, lyssna, jamma och umgås. Lördagen fylls med aktiviteter för barn och unga, bland annat en barn- och ungdomsstämma med allspel, barnföreställning och workshops. Planeringen av årets stämma är i full gång! Mer info kommer.

KONTAKT

Projektledare UNGA Folk

Vill du veta mer, engagera dig eller din förening på något sätt? Kontakta mig!

Maria Bojlund

Tel: + 46 (0) 706 56 98 71

Prenumerera på UNGA Folk Nyhetsbrev!

Få information om event och nätverksträffar med mera.

E-post
Välj prenumeration
UNGA Folk
Leveransformat
UNGA tipsar:

SKFYE - SkåneFolk Youth Ensemble

Ensemblen för dig mellan 14 och 25 som spelar ett instrument eller dansar, och är nyfiken på folkmusik och dans. 

SkåneFolk Youth Ensemble

Sommarläger

med Sven Midgren

17–20 juni samlas 20-talet barn och ungdomar, 9–16 år, på ett sommarläger för att spela folkmusik och ha kul tillsammans. Kontakta gärna Sven på folkmusiklager.skane@gmail.com.

Fler tips

Gå på Ethno 

På världens folkmusikläger Ethno samlas musicerande ungdomar från hela världen för att spela, dansa, lära låtar av varandra och ge konserter i Rättvik under en hel vecka i juni–juli. Ethno finns idag även i en lång rad andra länder. Mer info här.

Sök stipendier via Skånes Spelmansförbund

Via Skånes Spelmansförbunds kan du söka stipendium för att vara med på Ethno gratis och även söka ungdomsstipendium. Kontakta dem via formuläret under kontaktfliken. Mer info här.

Folkrot 19–20 juli

En vecka i juli återkommande vartannat år bjuder denna folkkulturfestival på buskspel, konserter, workshops, hemslöjd, sagor, trolska bokskogar, islandshästar, gammaldags hantverk, barnhörna, camping, dansbana, nattsudd och spelglädje. Mer info här.

 

Med stöd av: