För unga musiker

Hur ser det ut för unga musikutövare i södra Sverige idag? Kan UNGA Musik i Syd, i samverkan med andra, bidra till att stärka fältet ytterligare? Under 2017 träffar vi personer som arbetar med musik och unga och undersöker olika utvecklingsmöjligheter. Denna sida är under uppbyggnad och ett led i arbetet. Här samlar vi, kort och koncist med vidarelänkar, allt som handlar om unga musikutövare – barn och ungdomar på scen – där Musik i Syd medverkar.

Musik Direkt blir Imagine

2016 års vinnare sjunger och spelar gitarr

I år byter Sveriges bredaste musiktävling Musik Direkt namn och blir i stället Imagine. Den 8 november öppnar anmälan för all unga musiker mellan 13 och 21 som vill delta. Lokala uttagningar sker under våren. I Skåne och Kronoberg på tre olika platser – Växjö, Kristianstad och Malmö i februari och mars. Imagine erbjuder unga musiker inom alla genrer möjligheter att stå på scen och uppträda inför publik. Dessutom får de en rad kunskaps- och nätverksrelaterade aktiviteter på vägen.

Barn och unga musiker i årets konsertkalas

Det stora konsertkalaset är en årlig familjetillställning med klassisk musik och Musik i Syds kammarorkester Musica Vitae. I år sker det i 30 september och 1 och 7 oktober på tre olika platser i Skåne och Kronoberg: Kristianstad, Växjö och Malmö. Opera är årets tema och inbjuden gäst är den kända gaytenoren Rickard Söderberg. I samtliga kalas medverkar elever från de tre städernas kultur-/och musikskolor. Ta del av två reportage från Malmö Kulturskola och Växjö Kulturskola Sonetten här.

UNGA Folk

Under året samlar vi personer som brinner för folkmusik, barn och unga och ser över hur vi genom mer samordning och samverkan skulle kunna stärka och utveckla fältet tillsammans. Ett första nätverks- och uppstartsmöte ägde rum på Kulturkvarteret Kristianstad den 24 mars. Den 3 december arrangerar vi ett stort julkalas tillsammans med El Sistema Kristianstad med många barn och unga musikutövare inom folk- och världsmusik på scen. 

Aktuellt:

Unga musikutövare i Bro bro breja

Vårt utvecklingsprojekt Bro bro breja ska med regelbundna musikerbesök under 2017 skapa fler positiva erfarenheter och stärka gemenskapen på och utanför flyktingboenden främst i Kristianstad och Hässleholm. Projektet ska även fånga upp individer som redan utövar musik och skapa bättre förutsättningar för dem att möta andra musiker samt utöva och uppleva levande musik.

 

Bojan Allstars på Världens julkalas?

Musik- och kulturskolelärare i Skåne! Den 3 december klockan 15 spelar klezmer- och balkanbandet Tummel, SkåneFolk Youth Ensemble (SKFYE) och andra unga folk- och världsmusikutövare låtar ur Bojan Allstars tillsammans på Stora scenen i Kulturkvarteret Kristianstad. Gemensamt storrep blir det samma dag klockan 10–12.

Skulle du och dina elever vilja delta?

Mejla Pär Moberg pm@evolvingtraditions.se.

Det pedagogiska materialet beställs via Gehrmans Musikförlag här: 

www.gehrmans.se/butik/orchestra-scene/bojan-allstars

 

 

MUSIKA

Ladda ner vår förskole-app MusikA - ett verktyg för dig som mer aktivt vill jobba med musik, rörelse och rytmik i förskolan.

Kompatibel med Android-plattor och telefoner, iPad, iPhone och iPod touch, version iOS 8.0 eller senare.

 

FÖLJ OSS

På Facebook och Instagram berättar vi om allt vi gör.

SE OSS

Klipp från utbudsdagar, konserter, seminarier, utvecklingsprojekt och mycket annat.

LYSSNA

Hör världens mest avslappnande låt! Sök Solisten! - Klassisk musik till 2000-talets barn eller Hur länge ska hon vara död? som vi också varit med och tagit fram.

Mejla oss på lilla_a@musika.se 
HÖR AV DIG

Vi kan bara bli bättre om vi får veta vad du och dina barn tycker och tänker om det vi gör.