Solisten! Utvecklingsprojekt

Nu kan du även ta del av Solisten via Musik i Syd Channel!

Klicka här för att ta del av reportage och föreställningen med Jakob Koranyi.

 

Solisten som bok och skiva

Ta del av aktuell forskning om klassisk musik och barn, intervjuer med solisterna Karin Dornbusch, Jakob Koranyi och Johan Bridger, föreställningens regissör Elisabet Ljungar, producenten Anna-Carin Fogelqvist och psykologiprofessor Alf Gabrielssons analys av sammanlagt 300 enkäter där de barn som sett föreställningen kommer till tals. Här kan du bläddra i en digital version. Skivan finns nu även tillgänglig på Spotify.

 

Vill du ha den tryckta boken inkl. skivan?

Kontakta: Anna-Carin Fogelqvist, 0705-92 52 01

• anna-carin.fogelqvist@musikisyd.se 

Solistenpuff

Nu får barnen möta de bästa


Vad händer när barn får möta en person som vigt sitt liv åt sitt instrument? Och när de får höra hur det låter? Nu öppnar vi upp den möjligheten med föreställningen Solisten! där barnen ska få träffa de absolut bästa solisterna som bor i eller passerar regionen. I föreställningen Solisten! vävs mötet med en riktig proffsmusiker samman med barns egna berättelser och känslor.

 

Johan Bridger först ut
Ambitionen är att hålla dörrarna öppna för riktigt kända solister som bor i, eller har vägarna förbi, regionen och som vill möta barnen som publik. Först ut som föreställningens solist är den prisbelönade och världsturnerande marimbaspelaren Johan Bridger. Marimba är ett ovanligt och spännande instrument, som få barn har hört förut, och som därför överraskar många. Att Johan Bridger valde just marimba som instrument berodde också inte minst på att det gick att plocka fram så otroligt mycket känslor ur den.

 

Barnen vägleds av ett proffs
Föreställningen äger rum i klassrummet under ledning av blockflöjtisten och musikproducenten Anna-Carin Fogelqvist. Anna-Carin varvar berättelserna och solistens tolkningar med frågor om musiken, instrumentet och hur det är att leva som solist. Under 25 års tid har hon hunnit spela mer än 2000 föreställningar för barn och unga, bland annat med Ensemble Flatterie, som blivit kända för att ta sig an tidig musik på annorlunda och uppfriskande sätt. Detta har gett henne en sällsynt förmåga att skapa kontakt och få även den unga publiken att verkligen lyssna.

 

En påkostad produktion
En annan huvudperson bakom föreställningen är manusförfattaren och regissören Elisabet Ljungar. Manuset har hon skrivit utifrån de minnen, erfarenheter, stämningar och ord som kom upp under två tillfällen hösten och vintern 2012/2013, då hon träffade och arbetade med en grupp fjärdeklassare från Centralskolan i Kristianstad. Barnens egna ord, deras sätt att uttrycka känslor och situationer präglar på så sätt föreställningen. Elisabet Ljungar började som musiker (fiol), var anställd i flera operaorkestrar och jobbade som teatermusiker på Dramaten. Därefter blev hon regiassistent på Kungliga Operan, gick en regiutbildning och jobbar nu på frilansbasis som regissör och pedagog inom opera, musikal och teater.

 

Forskning om musikupplevelser
Samtidigt utforskar projektet musikupplevelsen som sådan. Alf Gabrielsson är professor emeritus i psykologi vid Uppsala universitet och har knutits till projektet för att hjälpa till att utforma frågor som ställs till barn efter föreställningen – ibland i skriftlig form, ibland med hjälp av videoinspelningar – om hur de upplevde musiken eller om någon annan musikupplevelse de haft. Alf Gabrielsson har tidigare i ett unikt forskningsprojekt samlat in närmare tusen personers berättelser om deras mest intensiva musikupplevelse, varav flera hundratal finns beskrivna i boken Starka musikupplevelser (Gidlunds förlag, 2008). Tanken är att genom Solisten! bygga vidare på studien med fokus på barn och deras musikupplevelser.

Läs mer:

Eldfågeln får publiken på rygg [recension i Sydsvenskan 141013 av föreställningen Solisten! goes Stravinsky]• Barnen gillar Bach [140702, Sydsvenskan] • Barns upplevelser av klassisk musik undersöks (tv-reportage som gick i SVT Sydnytt, Kulturnyheterna, Sverige Sommar samt Lilla Aktuellt) [juni 2014] • Barnskiva spelas in [april 2014] • Pressmeddelande turné med Jakob Koranyi april 2014
• Läs om när världscellisten Jakob Koranyi spelade 15 konserter i mångfaldens klassrum i Malmö [april 2014] • TV-inslag i Smålandsnytt [140403] där klarinettisten Karin Dornbusch spelar i skolor i Småland för att väcka intresset för klassisk musik. Inslaget visades även i Landet Runt. (Klippet har tyvärr tagits bort från sidan)
Har den klassiska musiken spelat ut sin roll?(intervju med initiativtagaren Anna-Carin Fogelqvist ur vår utbudskatalog för Barn & Unga 14/15)
Reportage från utvecklingsdagen 2 oktober 2013
Reportage från provföreställning av Solisten! [130825] • Elevinflytande – Läs om hur arbetet med en referensgrupp av fjärdeklassare gått till
• Läs artikel om mötet med eleverna (Kristianstadsbladet 121204)

LÄS HÖSTENS NUMMER!

musikisydchannel.se
Prenumerera på
våra nyhetsbrev
Musik i Syd i media
Testlogg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus posuere tempus sem. Maecenas rhoncus accumsan…

Högklassig pianostund vankas i kulturkvarteret

Fyra pianoslipade systrar skolade på C4-gymnasiet. Ytterligare prisförärade pianister från skolan. På lördag blir det…