Sången – en väg till glädje, självkänsla och gemenskap

Det är väl knappast någon som undgått det … min övertygelse om att barn, i dubbel bemärkelse, måste få tillgång till sin röst och att bästa sättet är genom sång. Men varför är det så viktigt? Svaret ser jag i den bild med sjungande barn som spridits den senaste veckan – en annons där Musik i Syd söker fler sångare för en utökad verksamhet i förskolan. Barnen sjunger och utstrålar energi, glädje, självkänsla och gemenskap. Fyra solklara argument och egenskaper som inte behöver kommenteras vidare, men där tillgången till sin röst starkt bidrar till att utveckla och är en av de viktigaste ingredienser för ett gott liv. Och jag blir lycklig över allt det som bilden berättar!

Vid ett möte häromdagen med en av våra många och fantastiska arrangörsföreningar möttes jag av samma känsla. In på mitt kontor kom tre körsjungande personer med ett framgångsrikt yrkesliv bakom sig, fyllda av kreativitet och en vilja att bidra till förutsättningarna för fler människors tillgång till musik och till det goda i livet. Båda dessa bilder tydliggör att samhörighet varken bygger på ålder, nationalitet eller social bakgrund utan på gemensamma nämnare, där sången är en väg och en inkörsport som alla har tillgång till, bara vi får chansen.

Vi är snart redo att släppa sommarens alla festivalprogram och jag ska inte avslöja innehållet än, men det jag kan berätta är att vi skapar fler sammanhang för möten över generationsgränser, där samhörigheten skapas genom gemensamma upplevelser, både på och utanför scen.

Och en dag med vår i luften som denna, känns sommaren plötsligt inte så långt borta. Det är en skön känsla.

 

Sjungande barn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: Kennet Ruona