MusikA

Nu är appen tillgänglig för fler

Förskolans barn och pedagoger hör till våra absolut viktigaste målgrupper. Hur kan vi lättare nå dem och samtidigt erbjuda ett verktyg för mer musik och rörelse i förskolan? Genom en app, så klart. Vår app heter MusikA och är framtagen i samarbete med Johan Salo och företaget Do-Fi. Hösten 2015 släppte vi en första version, tillgänglig för Ipad (iOS8 och senare). 2016 fick den nytt innehåll och ny skrud och nu fungerar den även på Android och mobiler.

 

Scen ur MusikA med Trumdans

Bild tagen från inspelningen av nya förskoleföreställningen Trumdans med slagverkaren, dansaren och Trumdans konstnärlige ledare Pape Seck, medmusikern Malick Diebate och regissören Elin Waileth. Innehållet hittar du under den nya Dansa-knappen samt Hoppa, Snurra och Rulla.

Nyheter i appen 2017

 • En ny dansa-knapp med innehåll från vår nya förskoleföreställning Trumdans med rörelser som Hoppa, Snurra och Rulla, där alla barn får utgå från sin egen förmåga.
 • Barn från Lillstjärnan och Gläntans förskola i Malmö medverkar.
 • Från maj 2017 fungerar appen på alla plattor och mobiler, både Android och iOS.

På så sätt gör vi MusikA tillgänglig för fler! 

 

Hör om MusikA i P4 Kristianstad

Tvillingarna Stina och Johanna (3,5 år) åker tåg och spelar UNGA Musik i Syds förskole-app MusikA. Just här sjunger de låten Nallekonsert tillsammans med Dan Bornemarks döttrar Signe och Hjördis (barnbarn till Gullan Bornemark som en gång skrev låten). Klippet fick vi från Stinas och Johannas mamma Åsa Thorsén Mogensen som berättar att de båda kallar appen ”Lilla A” och är mycket förtjusta i den lilla figuren som dyker upp här och var.

En app för förskolan

Vi vet att surfplattan har blivit ett allt vanligt inslag på förskolan och att den där används av både pedagoger och barn för dokumentation, underhållning och som pedagogiskt hjälpmedel.

Appen erbjuder ett smidigt sätt att samla och sprida vårt utbud. Med den kan vi också lättare nå ut med annat material som på olika sätt kompletterar våra musikerbesök.

Appen har flera funktioner och vänder sig till både barn och vuxna. Här kan vi t ex samla allt på en plats, text och bilder från den tryckta katalogen och filmklipp från vår hemsida. Den kan också ge smakprov på en konsert, en musikerpresentation eller något annat kopplat till vår verksamhet.

För att det även ska bli roligt för barnen att gå in i appen, har vi lagt in ”Lilla A” – en lekfull liten filur som plötsligt dyker upp i musiklekar och övningar som riktar sig till dem.

Exempel på innehåll

 • Dansa-knappen Hoppa, Snurra och Rulla med Pape SeckMalick Diebate och Elin Waileth

 • Musika-knappen med aktuellt utbud.
 • Starta med Katarina Nilsson Bremer – enkla uppsjungningsövningar för barn och personal som kan användas som uppstart för dagens samling i syfte att aktivera dem och hitta ett bra sångläge anpassat efter barnens röster.
 • Sjunga med Ulrika Lorentzi – en rörelsesång hämtad från Ulrikas smålåtar som fanns med i vårt utbud höst14/vår15 och även mynnade ut i  en egen app med samma namn. Ali Sabah, Natalie Eriksson, Signe och Hjördis Bornemark sjunger Gullan Bornemarks låt Nallekonsert, arrangerad och inspelad av Dan Bornemark och översatt till arabiska av Ali Sabah.
 • Yoga med Anna Elwing och Joakim Schakonat Elfqvist – ett yogaäventyr för barn med övningar kopplade till musik och djur. Produktionen Shanti och Shakti ingick i vårt utbud höst 15/vår 16.

 • Språka med en världskarta över olika rytmer, sånger och språk. Bland annat Trumattack! med slagverkarna Saba Zolfaghari, Tomás Jimeno och Pape Seck.
 • Spela – musiklekar anpassade för de minsta med musik av Anna Forsvall Lundmark och Lars Henrik Andersson.
 • Vila – Den Blå Timmen ett specialskrivet musikstycke av tonsättaren Tobias Broström med marimbavirtuosen Johan Bridger. Här kanske du rentav kan lägga surfplattan ifrån dig för gemensam avslappning och vila, varva ner lite och sänka ljudnivån på förskolan. Stycket finns även på skivan Solisten – klassisk musik för 2000-talets barn som var en del av vårt utvecklingsprojekt Solisten! och som du även hittar på Spotify.

 

 

Kontakt

Anna-Carin Fogelqvist
Projektledare UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum
0705–92 52 01
anna-carin.fogelqvist
@musikisyd.se

Skaffa MusikA

MUSIKA

Kompatibel med Android-plattor och telefoner, iPad, iPhone och iPod touch, version iOS 8.0 eller senare.

 

Synpunkter elle problem?
Mejla oss här.

Vad tycker du?

Använder du MusikA? Vi vill gärna veta hur du och dina barn ser på den. Har du fem minuter att lägga på vår enkät? Tack för din tid och att du hjälper oss att bli bättre! 

Ta mig till enkäten.

 

Med MusikA vill vi

 • erbjuda en app som stimulerar och uppmuntrar till musik, rörelse, samspel och eget skapande
 • förlänga och fördjupa vårt förskoleutbud, göra det mer tillgängligt för både beställare och barn
 • lättare kunna erbjuda kompletterande material kopplat till musikerbesöket
 • ge liveupplevelsen fler ringar på vattnet, så att den kan leva kvar och inspirera på förskolan längre
 • presentera olika sätt att med barn lära mer om musik och erbjuda övningar som kan stimulera aktivt lyssnande, rörelser, rytmik och motorisk utveckling

 

Virtuella_rum

Den här sidan är en del av dokumentationen Virtuella rum - för och med barn och unga, andra delen i en serie som skildrar UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum. Sidan är via QR-kod kopplad till en popupbok, som kan beställas på UNGA Musik i Syd. Där och här sammanfattar vi det digitala utvecklingsarbete som drevs av UNGA Musik i Syd inom ramen för utvecklingsprojektet Digitala scener (2013-2015).