Musica Vitae

Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar de 15 stråkarna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer. Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, storslaget och färgsprakande dramatiskt. Med konstnärlige ledaren Malin Broman i spetsen presenterar ensemblen okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över. 

Musica Vitae framträder på små och stora scener i Sverige och utomlands. 2018 turnerar orkestern till både Schweiz och Japan. Orkesterns mångsidiga repertoar syns, hörs och recenseras regelbundet i både digital och tryckt media och nyss släpptes en ny CD med Musica Vitae och Malin Broman. Missa inte chansen att gästas av 2017 års Nobelbankettsorkester!

 

7–9 september 2018
SHAKESPEARE OCH MINNET AV ROMEO
Malin Broman, violin och konstnärlig ledning
Karolina Bengtsson, sopran
Tuvalisa Rangström, textförfattare och dramaturg
PRIS 18.000 kr exkl. moms

Två flickor födda samma dag i Verona i Italien. Den ena dör och den andra lever. Den döda flickans mor tar tjänst som amma åt flickan som överlever och fyller henne med all sin kärlek och mjölk. Ett osynligt kontrakt, skrivet i stjärnorna, binder för alltid samman de två flickorna. Susanne och Julia är ett verk som följer handlingen i William Shakespeares Romeo och Julia men ur ett nytt perspektiv sett från skuggorna i sommarträdgården. I musiken gestaltas Susanne av en sopranröst medan Julia sjungs av en solo-violin. Verket är skrivet för Malin Broman och Karolina Bengtsson, det unga stjärnskottet från Växjö. Som en pendang till berättelsen hör vi musik av Beethoven, inspirerad av begravningsscenen ur Romeo och Julia. Och så minns vi tillsammans med Tjajkovskij besöket i Florens.

 

25–28 oktober 2018
BAROQUE! – ÅRETS BAROCKPRODUKTION
Malin Broman, violin och konstnärlig ledning
Kate Clark, traversflöjt
PRIS 18.000 kr exkl. moms

Australiensiska traversflöjtisten Kate Clark och Malin Broman leder oss in i den engelska och franska barocken med drillar och dissonanser, harmoniska höjdpunkter, virtuosa variationer och smäktande suckar. Musik av Purcell, Rameau med flera.


18–20 januari 2019

POÈME – SVENSKA TONER
Malin Broman, violin och konstnärlig ledning
PRIS 17 000 exkl. moms

Vi presenterar ett genomgående svenskt program med utgångspunk från Emil Sjögrens vackra Poem, specialarrangerat för vår besättning. Dag Wiréns ljuvliga stråkserenad följs av Laura Netzels Suite för violin och stråkorkester som klingar för första gången i modern tid. Dessutom uppför Musica Vitae ett beställning verk av Daniel Fjällström, skånetonsättaren som vann orkesterns stora gillande vid Kungliga Musikaliska Akademiens presentationsdag för ny svensk musik 2017. Fenomenala Malin Broman är solist och leder orkestern.


27 februari–3 mars 2019

KARNEVAL MED MUSICA VITAE
Amalie Stalheim, cello
Johan Bridger, slagverk
Pernilla Eskilsdotter, konferencier
PRIS 20.000 kr exkl. moms

Med en smak av både Rio och Venedig sprakar denna konsert av klassiska valser, sensuell samba och italiensk smäktande romantik. Don Quijotes äventyr gestaltas av prisade unga cellisten Amalie Stalheim i Sallinens cellokonsert och slagverksvirtuosen Johan Bridger låter den musikaliska festen genomsyras av puls och rytm, bl a i Ney Rosauros konsert för marimba och stråkar, direkt från Rio. Ledsagare mellan världens karnevalsstäder är Pernilla Eskilsdotter från Klassisk Morgon i P2.

 

29–31 mars 2019
UTAN GRÄNS!
Kristin Uglar och Linn Persson saxofon
PRIS 17.000 kr exkl. moms

Två generationers tongivande saxofonister, norska Kristin Uglar och Linn Persson från Simrishamn, tillför våra stråkar en härlig klangvärld när vi erbjuder barockt med Bachs dubbelkonsert, denna gång för två saxofoner, tillsammans med nykomponerade små samtida bryggor av Marie Samuelsson. Därtill jazzinspirerad musik för konstellationen, av bland annat saxofonisten Jonas Knutsson.

 

25–29 april 2019
FOLKLIGT MED NORDIC!
PRIS 18.000 kr exkl. moms

Ett av Sveriges mest stilbildande folkmusikband – trion Nordic med Erik Rydvall på nyckelharpa, Anders Löfberg på cello och Magnus Zetterlund på mandolin slår följe med Musica Vitae. Nordics musikaliska värld möter orkesterns stråkar i en symfonisk tappning, arrangerad av Karl-Johan Ankarblom. Nordics musik, ständigt vital, ständigt angelägen med rotad groove, lyriska klanger och outtröttliga lekfullhet blir en upplevelse att längta till.

 

10–12 maj 2019
STRÅKAR DE LUXE
Stråkkvartetten Meta4
PRIS 20.000 kr exkl. moms

Med stor glädje, på såväl publikens och musikernas önskan, presenterar vi åter en av vår tids mest framgångsrika stråkkvartetter Meta4 (metafor) tillsammans med Musica Vitae. Här hör vi orkestern med fyrhjulsdrift, men får även njuta av kvartetten på egen hand. Programmets verk har som röd tråd parrelationer, deras skörhet och fantasins kraft. Bergs Lyriska svit är en fantasihistoria laddad med symbolik över en hemlig kärleksaffär med en gift kvinna. Janáčeks stråkkvartett refererar till hans passionerade (och obesvarade) känslor för en mycket yngre, upptagen kvinna. Mahler talade om sitt ”svaga hjärta” och visste att hans fru varit otrogen mot honom vid tiden för komponerandet av hans tionde symfoni. Verket, som blev hans sista, blickar redan ut förbi livets horisonter.

PRESSBILDER
Musica Vitae

För tryck
(foto: Alexander Mahmoud)
För webb
(foto: Alexander Mahmoud)
Malin Broman
För tryck
(foto: Alexander Mahmoud)
För webb
(foto: Alexander Mahmoud)
Meta4
För tryck
För webb
Karolina Bengtsson
För tryck
(foto: Tore Sjöqvist)
För webb
(foto: Tore Sjöqvist)
Linn Persson
För tryck
För webb
Johan Bridger
För tryck
För webb
Amalie Stalheim
För tryck
För webb
Nordic
För tryck
För webb
Kristin Uglar
För tryck
För webb