Illustration av Erik Satie gjord av Kim Walltin

Monsieur Erik Satie

Gymnopedist

Erik Satie är en av musikhistoriens mest originella kompositörer. Han bröt mot det vedertagna harmoniska systemet långt före Debussy, han grundade en egen kyrka, L’Églis Métropolitaine d´Art de Jésus Conducteur, som enda känd kompositör fick han en fängelsedom för att ha smädat en musikkritiker men framför allt var Satie skapare av odödliga melodier som Je te veux och Gymnopédie nr 1. Utöver de mer kända kompositionerna av Satie möter publiken mer okända verk som Tre stycken i päronform, Ragtime ur baletten Parade, Uttorkade embryon och Messe de pauvres samt delar av Saties infallsrika litterära alstring. Detta konsertprogram speglar de olika sidorna av Saties märkliga musik och texter och framförs av sopranen Amelia Jakobsson, pianisten Joachim Olsson och aktören Per Bornell. För idé och musikval står Per Nyrén som även han förekommer vid flygeln.

 

Amelia Jakobsson är född i Malmö i en musikerfamilj. Som 14-åring antogs hon till celloklassen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hon har framträtt ett flertal gånger som solist i radio och TV, bland annat med Elgars cellokonsert tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester. Amelia började sjunga för sin far Anders Jakobsson, bas vid operan i Köpenhamn, och sedan följde studier för bland annat Britta Johansson, Edda Moser och Kerstin Meye.

 

Joachim Olsson är en mycket mångsidig musiker; pianist, organist och tonsättare. Han fick sin utbildning i Danmark och debuterade 2001. Joachim har framträtt som solist med flera symfoniorkestrar, varit mångårig medlem i den danska ensemblen Nordlys och framträtt vid musikfestivaler såsom Warsaw Autumn Festival. Joachim har även spelat in ett antal cd-skivor.

 

Under turnen kommer Magnus Florin att ersätta Per Bornell som Erik Satie.
(Per Bornell som står som medverkande i den tryckta Kammarmusikkatalogen 16/17). Magnus Florin är en erfaren och omtyckt konferencier och facilitator. Han är även grundare till Helsingborgs improvisationsteater. En van talare med ordet som instrument och publikens upplevelse i fokus.

 

Per Nyrén har tidigare skapat konsertföreställningarna Furst Igor och Soirée på Le Beauf sur le Toit samt ett Sjostakovitjprogram med Helsingborgs Symfoniorkester och Fredrik Dolk.

PERIOD
18–25 sept 2016 
5-12 mars 2017

PROGRAM
Musik av Erik Satie

KONSERTLÄNGD
2 x ca 45 min

PRIS
14.000 kr exkl. moms

ILLUSTRATION 
För tryck (av Kim Walltin)