Kapela Maliszów | Karin Wallin & Frida Höfling

Malmö folk fortsätter att närma sig den polska folkmusiken, nu med ett av Polens mest eftertraktade folkmusikband. Kapela Maliszów som spelar till konsert har beskrivits som ett traditionellt polskt folkband med magiska ingredienser. Här i sin Sverigepremiär i en dubbelkonsert tillsammans med Karin Wallin & Frida Höfling.

Kapela Maliszów är ett familjeband från södra Polen, bildat av multiinstrumentalisten och instrumentbyggaren Jan Malisz tillsammans med sonen och dottern. Deras musik bygger på de lokala melodierna och de uråldriga instrumenten men är inte bara en repetition av de gamla låtarna som bandet har med sig via sin släkt av spelemän. Vad de kallar ”Förfädernas toner” öppnar sig till en musik med ett stort mått av frihet, glädje och improvisation. Så här beskriver de själva deras projekt: ”Vi spelar inte traditionell musik, vi är traditionen”.

Sättningen är huvudsakligen den folkligt polska med fiol, liten bas (basiola), trumma (baraban, bęben) och sång. Men musiken tar oss vidare på en tranceartad resa. I centrum är Zuzanna Malisz drabbande röst och brodern Kacpers vilda improvisationer på fiol över melodier i två- och tretakt – mestadels polska mazurkor och polkor – med ett bordun-komp på folklig bas och trumma. Missa inte denna helt unika trios Sverigepremiär!

Till dans spelar två av våra absoluta favoriter: Karin Wallin & Frida Höfling.

De möttes genom Folkdansens Vänner i Helsingborg för många år sedan. Karin blev först lärare och Frida elev. Nu möts de på gemensam nivå och i ett tätt och fartfyllt spel och har med sig både skånska valser, slängpolskor, engelskor, springdanser och schottisar – allt med ett stort dansdriv! Karin är riksspelman och har tilldelats Zornmärket i Guld, Frida spelar i 232 strängar med stor framgång och tillsammans är de två av Skånes främsta dansmusiker. Vi hoppas få se er i dansens virvlar med denna drömkonstellation på Malmö Folk

Obs! Evenemanget anpassas efter rådande restriktioner pga. Covid-19.

Biljetter säljs i dörren. Kontant betalning eller swish, inget förköp.

Entré: 140 kronor. Medlem 100 kronor. Student, arbetslös, över bron (och medlem) 70 kronor.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.