BENJAMIN SCHMID SPELAR BEETHOVEN

2020 är det 250 år sedan en av musikhistoriens störste tonsättare – Beethoven – föddes i Bonn i Tyskland. Naturligtvis vill även Musica Vitae ta tillfället i akt och fira denne tonsättargigant. Vi gör det tillsammans med vår nye konstnärlige ledare, världsviolinisten Benjamin Schmid, som med denna konsert gör sitt första framträdande i rollen som konstnärlig ledare för orkestern. Beethoven hyllas genom att Benjamin och Musica Vitae framför tonsättarens två romanser för violin och orkester. De två oerhört känslomässiga romanserna komponerade Beethoven åren runt sekelskiftet 1800. En romans var ursprungligen ett sångstycke, men under romantiken blev den instrumentala romansen mäkta populär, och Beethovens smäktande romanser kan ses som föregångare till hans berömda violinkonsert som skulle se dagens ljus några år senare.

Benjamin Schmid är en musiker som kan ståta med en imponerande musikalisk bredd. Det är något han verkligen ger prov på i denna konsert, där han förutom klassisk musik också framför den österrikiska pianisten, sångaren och tonsättaren Sabina Hanks jazz­inspirerade violinkonsert, ett stycke som Hank komponerat speciellt för Schmid. Många tonsättare har skrivit serenader, men ingen är så berömd som Mozarts Eine kleine Nachtmusik. Här får vi ta del av när Benjamin Schmid leder orkestern i detta förtjusande lilla stycke, som Mozart komponerade samtidigt som han arbetade på sin berömda opera Don Giovanni. Konserten avslutas med musik av den österrikiske tonsättaren Georg Breinschmid.

 

Observera: Musik i Syd och Musica Vitae följer Folkhälsomyndighetens direktiv gällande Coronapandemin. Vi följer händelseutvecklingen noga och arbetar för vår publiks trygghet och säkerhet. Läs mer här.

Musik
W. A. Mozart – Eine kleine Nachtmusik K 525
Ludwig van Beethoven – Romanze F-major op 50 (arr. Marco Mazzeo)
Sabina Hank – Violin Concerto,  Three songs for an abandoned angel
Georg Breinschmid – Schnabulescu bandini

Medverkande
Musica Vitae
Benjamin Schmid – violin och konstnärlig ledning
Christian Lettner – slagverk

Foto: Wolfgang Lienbacher

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.