ÄNGLARNAS RÖSTER – EN DRÖM OM FARINELLI

Nicolò Balducci, countertenor, Dan Laurin, blockflöjt, Anna Paradiso, cembalo, Barockensemble Dolci Affetti mfl.
Porträtt av de medverkande

Farinelli, den mytomspunne neapolitanska kastratsångaren som förtrollade en hel värld med sin röst, är i fokus på denna musikaliska och poetiska berättelse om kastraternas märkliga och gåtfulla värld under barocken. Den unge countertenoren och sopranisten Nicolò Balducci, en brant stigande stjärna inom barocksången, har fått gåvan att kunna fortsätta sjunga i den kvinnliga altens läge även efter målbrottet.

Här får publiken följa Farinellis fascinerande och på många sätt kontroversiella liv från Apulien till Neapel och London, från det spanska hovet till Bologna genom Farinellis egna kompositioner. Konserten blir också en berättelse om kastraternas höga röstläge som utvecklades i en manlig kropp, genom en process som trotsar alla moderna moraliska och förnuftsmässiga principer. Deras androgyna framtoning ansågs dock inte som ”onaturlig” av samtiden, snarare tvärtom, som ett sätt att skapa sublima och djupt sensuella röster. Kastraterna tycktes överbrygga avståndet mellan maskulint och feminint och kallades ofta för ” änglalika” och ”himmelska”, som röster från en annan värld. Inställningen till det gränsöverskridande var i detta fall överraskande modern.

Förutom kända arior bjuder programmet på gömda skatter ur den rika musikaliska repertoaren från 1700-talets Neapel, som också var känd som “Kastrapolis”, och var det största musikaliska centrumet för kastrater. De flesta kom till Neapel för att utbilda sig på de världsberömda konservatorierna och kom, likt Farinelli, från fattiga familjer som såg kastreringen som det enda hoppet för deras barns framtid. Tack vare Niccolò Balduccis röst får publiken här höra hur kastraternas unika sångröst var kraftig och muskulös men även älskvärd, virtuos och expressiv, kapabel till lekfulla fyrverkerier såväl som vilt patos. Besättningen är färgrik och innehåller blockflöjter, stråkar och continuo. Programmet innehåller även en okänd cembalokonsert av den neapolitanska kompositören Domenico Paradisi. Cembalo var trots allt Farinellis passion!

MEDVERKANDE:
Nicolò Balducci, kontratenor/sopranist
Isabella Amirell, skådespelerska
Barockensemble Dolci Affetti:
Dan Laurin, blockflöjt
Maria Lindal, violin
Karolina Webern Ekdahl, violin
Anna Paradiso, cembalo
Kate Hearne, cello
Dohyo Sol, luta

PROGRAM:
Giuseppe Porsile (1680-1750)
Ur “Il ritorno di Ulisse. Arie con stromenti del Sig.:r Giuseppe Porsile” (1707):
“Sventurato chi piagato” för röst och generalbas
“Apri Cirene i lumi” för röst, blockflöjt och generalbas
“Tu sei così crudel” för röst, blockflöjt, fiol och generalbas

Alessandro Scarlatti (1660-1725)
“Quella pace gradita”, kantat för röst, fiol, blockflöjt, cello och generalbas:
Andante
Andante
Recitativo “Quella pace gradita”
Adagio “Crudel tiranno Amore”
Ritornello
Recitativo “O voi selve beate”
Andante “Care selve”
Recitativo “Lungi da me tiranno Amore”
Adagio “Teco mesta tortorella”

Domenico Auletta (1723-1753)
Ur Cembalokonsert med två fioler och generalbas:
Sats II Larghetto
Sats III Presto

Giuseppe Porsile (1680-1750)
Ur “Il ritorno di Ulisse. Arie con stromenti del Sig.:r Giuseppe Porsile” (1707):
“Fiero sdegno dell’alma guerriero” för röst, fiol och generalbas
“Quel volto vezzoso” för stråkar och generalbas
“Mi preparo a trionfar” för röst, fiol, blockflöjt och generalbas


Dan Laurin
en av vår tids mest omtalade blockflöjtister, med en utpräglad klangmedvetenhet och scennärvaro som gjort honom internationellt känd och erkänd. Dan har som interpret och skivartist med mer än fyrtio skivor i diskografin vunnit ett stort antal priser och utmärkelser, bland annat två Grammisar. Hans repertoar sträcker sig från medeltida danser med balkaninspirerad improvisation via högbarockens finlir och finess fram till dagens krävande intellektuella musik mellan frijazz och komponerad konstmusik. Med stor integritet och djärvhet har Dan hävdat sitt instruments klangliga möjligheter och inspirerat dagens kompositörer att skriva musik till honom. Under de senaste åren har Dan medverkat i den första kompletta inspelningen av Johan Helmich Romans Golovinmusik för BIS med Höör Barock, som fick en svensk Grammis. Laurin är blockflöjtsprofessor vid KMH i Stockholm.

Nicolò Balducci föddes 1999 i Canosa di Puglia i Italien och har sin unga ålder till trots etablerat sig som en eftertraktad countertenor och sopranist. (Sopranister benämner man manliga sångare som genom sin falsett kan sjunga i samma röstläge som en kvinnlig sopran). Balducci har fördjupat sig i barockrepertoaren och studerat med Gemma Bertagnolli i Matera och med Luca Dordolo i Venedig. Han har redan ett flertal priser bakom sig, såsom Antiqua Vox i tävlingen Voci Olimpiche, världens första internationella tävling för barocksångare. Av 220 tävlande var Balducci den yngste av de sex segrande som utsågs i 2019 års final. Han medverkar framöver på två album som släpps på det svenska bolaget BIS under 2021 och 2022, i samarbete med Anna Paradiso och Dan Laurin.

Anna Paradiso, född i Italien och bosatt i Stockholm sedan 2006, har omtalats som ”en av de mest framstående klaverspelarna i världen idag”. Hon har gett konserter i Europa, USA, Japan, Taiwan, Hong-Kong och Libanon. För det internationella bolaget BIS har Anna spelat in många skivor på cembalo, klavikord, hammarklaver och modernt piano, både som solist och som continuo-spelare. 2020 vann hon en svensk Grammis tillsammans med Dan Laurin och Höör Barock. 2019 var Anna mottagare av Kungl. Musikaliska akademiens stipendium i Bernadotteprogrammet som delades ut av H. M. Konungen och som ges till ”yngre excellenser”. Hon arbetar just nu på ett forskningsprojekt om retorik och barockmusik i 1700-talets Neapel. Förutom många av de ledande ensemblerna och orkestrarna i Sverige har Anna upprepade gånger spelat som orkestersolist internationellt. Under 2020 var Anna ”visiting professor” i cembalo på musikhögskolan i Trento i Italien och under vintern 2021 arbetade Anna som cembalolärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.