Imagine Hack

Ett delprojekt inom Virtuella rum för och med ca 100 unga i åldern 13-21 kopplat till musiktävlingen Riksfinalen Imagine våren 2015.

Skapa musiklabb i större skala

Under några intensiva timmar en sen majkväll och natt 2015 möttes ett hundratal ungdomar, mer eller mindre erfarna i digitalt musikskapande, på Kulturkvarteret Kristianstad för att repa, skapa, spela in, komponera, experimentera med, sampla och hacka musik. Hacket livesändes via Bambuser så att fler på distans kunde följa och delta i eventet. Och Arena 305 i Malmö hakade på.

 

Osäker på vad ett Hack är?
Kvällen kan du fortfarande ta del av via filmer på Bambuser.

 

 Klicka dig in via bilden.

 

Imagine Hack

 

Allan Skrobe som tillsammans med Anna Cederquist stod för de tekniska lösningarna, och fanns till hands för de unga musikerna under hela hacket, berättar:

 

”Jag blev lite av en Master, sprang runt som en vettvilling, sent var det också, hacket höll på till 24-01 eller nåt, och de gick i vågor, ibland var det tomt, men så plötsligt var salen full och alla bara kastade sig över olika saker,  umgicks, lyssnade på varandra och triggade varandra. Utifrån alla ljudfiler vi samlade in den kvällen gjorde jag en lång komposition. Jag satte helt enkelt ihop filer jag valde ut till ett längre stycke på 25-30 min musik. Lite som ett soundtrack från kvällen. Stycket spelades upp på röda mattan som vi rullade fram för deltagarnas avslutningsfest dagen därpå. Det var riktigt fint, tycker jag, att de fick glida in på röda mattan till musik som de själva varit med och skapat.

 

Detta stycke och annan musik som blev till den kvällen kan du fortfarande höra på Soundcloud.

 

 

 

img_9598

 

Anna Cederquist (till höger) stod för ett ”maker space”, eller en ”Skrotstation” under Hacket, där deltagarna fick skapa musik och på andra sätt vara kreativa med ledande material som garn, tråd, Ototo och annat som det går att spela på.  Mer om Anna Cederquist och Skrot här.

 

 

 Foto: Lovisa Fey

Hacket dokumenterades också flitigt via sociala medier. Klicka på bilderna så hittar du mer om Imagine Hack och Riksfestivalen på Facebook.

Allan Skrobe förklarar

 

Imagine Kristianstad

 

 

Virtuella_rum

Den här sidan är en del av dokumentationen Virtuella rum - för och med barn och unga, andra delen i en serie som skildrar UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum. Sidan är via QR-kod kopplad till en popupbok, som kan beställas på UNGA Musik i Syd. Där och här sammanfattar vi det digitala utvecklingsarbete som drevs av UNGA Musik i Syd inom ramen för utvecklingsprojektet Digitala scener (2013-2015).