Festivaler och konsertserier

Nedan följer de festivaler och konsertserier som Musik i Syd i olika omfattning medverkar i, bidrar till eller samarrangerar.

Båstad kammarmusikfestival

Somrarna i Båstad och på Bjärehalvön förgylls sedan mer än 20 år av en juniveckas intensiv kammarmusik-festival. Välkommen till en av Sveriges viktigaste scener för just kammarmusik. Välkända klassiker men även nytt och okänt. Här hittar du både svenska och internationella artister på högsta konstnärliga nivå.

Läs mer om Båstad kammarmusikfestival

 

Birgit Nilsson-dagar

Läs mer om Birgit Nilsson-dagar

Degebergastämman

Läs mer om Degebergastämman

Helsingborg Pianofestival

Under sensommaren presenterar vi varje år några av dagens främsta internationella pianovirtuoser. Vi bjuder även på svenska solister, föreläsningar, seminarier, familjekonsert, konsertintroduktioner och Master Classes. Format och innehåll med sin koncentration på pianot är något ganska unikt och inte bara artister utan också publik reser långväga till Helsingborg och Dunkers Kulturhus. Nu inleds även ett samarbete med den välrenommerade pianotävlingen Van Cliburn International Piano Competition.

Läs mer om Helsingborg Pianofestival

 

Höör Barockfestival

Läs mer om Höör Barockfestival

Höörs Sommaropera

Läs mer om Höörs Sommaropera

Jazz i Fulltofta

Läs mer om Jazz i Fulltofta

Jazzmanifest

 

Korrö folkmusikfestival

Sveriges största folkmusikfestival. Ingen annanstans i Sverige har du tillgång till den bredd av svensk och nordisk folkmusik som erbjuds på Korrö. Samtidigt har festivalen behållit sin ursprungliga stämning av intimitet och närhet. Det kommer att blandas friskt i festivalprogrammet mellan välkända grupper och mindre etablerade som kanske möter en större festivalpublik för första gången.

Läs mer om Korrö folkmusikfestival

Lund Choral Festival

Lund Choral Festival har ambitionen att framhålla körsången som konstform och samtidigt ta vara på de enorma krafter som ligger bakom körsången som folkrörelse samt stärka Lund som körstad. Den första festivalen genomfördes 2006 och har sedan dess återkommit i oktober månad vartannat år.

Läs mer om Lund Choral Festival

Konsertdagarna i Ekestad

Läs mer om Konsertdagarna i Ekestad

Ljungby Berättarfestival & Musik i Sagobygd

Läs mer om Ljungby berättarfestival

 

Malmö International Organ Festival

 

Musik i Kullabygden

Läs mer om Musik i Kullabygden

Musik i Kärringveckan

Läs mer om Musik i Kärringveckan

Musik i Tagaborg

Läs mer om Musik i Tagaborg

Musik i Äppelriket

Läs mer om Musik i Äppelriket

Musik på Bosjökloster

Läs mer om Musik på Bosjökloster

Nordiska Ungdomsorkestern

 

NyTT – Ny Ton Tradition

Läs mer om NyTT

Skånes Orgelveckor

Läs mer

Skånska Operan

Läs mer om Skånska Operan

Sound Spaces

 

Tengstrand Festival

Ystad Sweden Jazz Festival

Ystad Sweden Jazz Festival är en årligen återkommande jazzfestival i Ystad. Den grundades 2010 och vill erbjuda publiken högkvalitativa jazzkonserter med internationella jazzartister och svenska jazzstjärnor. Festivalen erbjuder också en scen för unga svenska musiker och ska också uppmuntra barn och unga att bli intresserade av jazz. Konstnärlig ledare är pianisten Jan Lundgren.

Läs mer om Ystad Sweden Jazz Festival

Sweden Festivals

Den ideella föreningen Sweden Festivals är en medlemsorganisation för svenska festivaler inom alla konstområden. De arbetar för att samla och marknadsföra festivalkunskap och främja idéutbyten genom bland annat workshops och kulturpolitiska möten. De verkar både nationellt och internationellt och är en tydlig europeisk aktör med direktkontakt med 2000 festivaler i 40 länder.

Sweden festivals har samordningsansvaret för de svenska nomineringarna av EFFE- labeln.

Läs mer om Sweden Festivals

”The EFFE Festival Label” är en kvalitetsmärkning – något av en ”Guide Michelin” för festivaler – som erbjuder ett internationellt erkännande för festivalernas arbete samt förbättrad tillgång till information för festivalvänner och publik. Festivalmärket och utmärkelsen är en ”varumärkning” som ska uppmuntra fler människor att ta del av och aktivt uppsöka festivaler.

Experter i hela Europa bedömer ansökningarna för att avgöra hur festivalerna uppfyller de tre kriterierna; festivalens konstnärliga engagemang, festivalens lokala delaktighet och festivalens europeiska och internationella vision.

Text från Swedenfestivals hemsida.

 

European Festivals Association (EFA)

Tillgång och deltagande i konst och kultur är en mänsklig rättighet. Genom att stödja och möjliggöra konstnärligt skapande, produktion och deltagande säkerställer European Festival Association och dess medlemmar att denna rättighet blir verklighet för alla medborgare. Samverkan mellan festivaler, offentliga myndigheter och andra intressenter inom kultur är centralt för EFA’s arbete. Nätverket består av ett hundratal festivaler och festivalorganisationer runt om i Europa – Musik i Syd är självklart medlem.

Läs mer om European Festival Association