Festivaler och konsertserier

Nedan följer de festivaler och konsertserier som Musik i Syd i olika omfattning medverkar i, bidrar till eller samarrangerar.

Vi vill även uppmärksamma vårt koncept Five Star Festivals som är en sammanslutning av några Sveriges främsta musikfestivaler i sina respektive genrer. Varje festival är unik med en tydlig individuell och konstnärlig identitet.

Gemensamt för dem alla är en hängiven ambition att leverera unika upplevelser med högsta möjliga kvalité till så stora och breda målgrupper som möjligt.

Five Star Festivals stärker och tydliggör varje festival enskilt och gemensamt samtidigt som de återfinns under Musik i Syds paraply. De är var för sig egna starka varumärken och visar på södra Sveriges rika utbud av lokala, regionala och internationella musikupplevelser, som troligen inte finns att hitta samlat på liknande sätt någon annanstans i Skandinavien.

Båstad Chamber Music

Somrarna i Båstad och på Bjärehalvön förgylls sedan mer än 20 år av en juniveckas intensiv kammarmusik-festival. Välkommen till en av Sveriges viktigaste scener för just kammarmusik. Välkända klassiker men även nytt och okänt. Här hittar du både svenska och internationella artister på högsta konstnärliga nivå.

Läs mer om Båstad Chamber Music

Backafestivalen

Läs mer om Backafestivalen

Degeberga Spelmansstämma

Läs mer om Degeberga Spelmansstämma

Drakamöllans Operafestival

Läs mer om Drakamöllans Operafestival

Helsingborg Pianofestival

Under sensommaren presenterar vi varje år några av dagens främsta internationella pianovirtuoser. Vi bjuder även på svenska solister, föreläsningar, seminarier, familjekonsert, konsertintroduktioner och Master Classes. Format och innehåll med sin koncentration på pianot är något ganska unikt och inte bara artister utan också publik reser långväga till Helsingborg och Dunkers Kulturhus. Nu inleds även ett samarbete med den välrenommerade pianotävlingen Van Cliburn International Piano Competition.

Läs mer om Helsingborg Pianofestival

Korrö folkmusikfestival

Sveriges största folkmusikfestival. Ingen annanstans i Sverige har du tillgång till den bredd av svensk och nordisk folkmusik som erbjuds på Korrö. Samtidigt har festivalen behållit sin ursprungliga stämning av intimitet och närhet. Det kommer att blandas friskt i festivalprogrammet mellan välkända grupper och mindre etablerade som kanske möter en större festivalpublik för första gången.

Läs mer om Korrö folkmusikfestival

Kvarnamåla International Music Festival

Läs mer om Kvarnamåla International Music Festival

Lunds körfestival

Lund Choral Festival har ambitionen att framhålla körsången som konstform och samtidigt ta vara på de enorma krafter som ligger bakom körsången som folkrörelse samt stärka Lund som körstad. Den första festivalen genomfördes 2006 och har sedan dess återkommit i oktober månad vartannat år.

Läs mer om Lunds körfestival

Musik i Kullabygden

Läs mer om Musik i Kullabygden

Musik i Sagobygd/Ljungby Berättarfestival

Läs mer om Musik i Sagobygd/Ljungby berättarfestival

 

Musik i Äppelriket

Läs mer om Musik i Äppelriket

Musik på Bosjökloster

Läs mer om Musik på Bosjökloster

Nosaby-Kristianstad Choir & Organ festival

Läs mer om Nosaby-Kristianstad Choir & Organ Festival

NyTT – Ny Ton Tradition

Läs mer om NyTT musikvecka

Skånes Orgelveckor

Läs mer om Skånes Orgelveckor

Stenbrohults musikvecka

Läs mer om Stenbrohults musikvecka

Malmö Chamber Music

Under fem dagar välkomnar Håkan Hardenberger, vår tids störste trumpetsolist, internationella och svenska stjärnartister till sin hemstad. Malmö Chamber Music erbjuder publiken storartade och spännande konsertupplevelser på högsta internationella nivå.

Läs mer om Malmö Chamber Music

Tengstrand Festival

Ystad Sweden Jazz festival

Ystad Sweden Jazz Festival är en årligen återkommande jazzfestival i Ystad. Den grundades 2010 och vill erbjuda publiken högkvalitativa jazzkonserter med internationella jazzartister och svenska jazzstjärnor. Festivalen erbjuder också en scen för unga svenska musiker och ska också uppmuntra barn och unga att bli intresserade av jazz. Konstnärlig ledare är pianisten Jan Lundgren.

Läs mer om Ystad Sweden Jazz festival

Sweden festivals

Den ideella föreningen Sweden Festivals är en medlemsorganisation för svenska festivaler inom alla konstområden. De arbetar för att samla och marknadsföra festivalkunskap och främja idéutbyten genom bland annat workshops och kulturpolitiska möten. De verkar både nationellt och internationellt och är en tydlig europeisk aktör med direktkontakt med 2000 festivaler i 40 länder.

Sweden festivals har samordningsansvaret för de svenska nomineringarna av EFFE- labeln.

”The EFFE Festival Label” är en kvalitetsmärkning – något av en ”Guide Michelin” för festivaler – som erbjuder ett internationellt erkännande för festivalernas arbete samt förbättrad tillgång till information för festivalvänner och publik. Festivalmärket och utmärkelsen är en ”varumärkning” som ska uppmuntra fler människor att ta del av och aktivt uppsöka festivaler.

Experter i hela Europa bedömer ansökningarna för att avgöra hur festivalerna uppfyller de tre kriterierna; festivalens konstnärliga engagemang, festivalens lokala delaktighet och festivalens europeiska och internationella vision.

Text från Swedenfestivals hemsida.