Folkmusikhelgen i Malmö

event kalender ikon
11 Okt 2019, 00:00
event kalender ikon
12 Okt 2019, 00:00
event kalender ikon
13 Okt 2019, 00:00
event tag ikon
Familj
Arr.
Malmö Folk

Folkmusikhelgen i Malmö är en helg full av konserter, dansgolv, jam, kurser och annat gott för själ och hjärta, stora och små, inbitna och nyfikna, spelmän, dansare, sångare och publik. Här möts en lång rad olika aktörer från södra Sveriges musikliv för att samla allt fantastiskt som finns inom folkmusik!

På den här sidan hittar du senast uppdaterat program. Koll får du också via våra båda FB-event Folkmusikhelgen i Malmö och Navarra med gäster, som du gärna får sprida vidare. Programmet kommuniceras även via Malmö Folks hemsida.

Programmet:

FREDAG 11 okt: Folkklubb på Moriska Paviljongen En folkdansklubb som utmanar konventionerna: i Spegelsalen på Moriska Paviljongen kombineras hårdsvängande livemusik i folkton med elektronisk klubbmusik – något helt nytt för malmöpubliken. Trä och betong, fioler och DJs, värmeljus och neon. Musik för dig som vill dansa, lyssna, skratta, gråta, njuta, blunda, virvla.

Tid: 21.00-03.00.
Plats: Moriska Paviljongen, Folkets Park, Norra Parkgatan 2. Fri entré fram till 23.30, därefter 120 kr. Åldersgräns 18 år. 
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Moriska Paviljongen, Musik i Syd med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

LÖRDAG 12 okt: Spelkurs med Sven Midgren Lär dig låtar av en av Skånes mesta och hetaste fiolspelmän. Sven är lärare på folkmusiklinjen på Österlens folkhögskola i Tomelilla.

Tid: 11.00-13.30.
Plats: Barnens scen i Folkets Park, Falsterbogatan 17, Malmö. Kostnad: 150 kr.
Anmälan via e-mail till sven.midgren@osterlen.fhsk.se
Arr: Sven Midgren/Österlens folkhögskola

Barnföreställning: Bäckahästen Den ene är spelman den andre vill bli … De båda vännerna går på jakt efter den bästa spelläraren! På vägen träffar de Goenissen som tipsar om Bäckahästen! Med riksspelmännen Ninni och Laif Carr som har stor erfarenhet av att spela för barn och unga. Rek. ålder 0-4 år.

Tid: 14.00-14.30. Plats: Barnens scen, Folkets Park, Falsterbogatan 17, Malmö. Inträde: 50 kr. Biljetter säljs på Kulturcentralen
Arr: Barnens Scen, UNGA Musik i Syd, Projektet UNGA Folk. Med stöd av Statens kulturråd.

Nybörjardanskurs i Polska Kursen riktas främst till er som inte dansat så mycket tidigare, eller aldrig dansat folkdans förut, men även vanare dansare som vill fila på grunderna i dansen är varmt välkomna! Anmäl dig till Ulrika Tegnér på utegner@gmail.com senast 13 sep! Skriv också vilket/vilka datum din anmälan gäller, eftersom vi ger flera kurser i höst. Sist blev kursen full så anmäl dig i god tid. Först till kvarn! Med Ulrika Tegnér, Lina Dahlman och Alva Bosdottir.

Tid: 15.00-18.00. Plats: Ungdomens hus, Norra Skolgatan 10B. Kostnad 200 kr (inkluderar inträde till Malmö Folk: Vågspel).
Jämna pengar eller swish.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

Klubb:RÅLÅT Jam, improvisation och nya möten mellan musiker, med en musiker som värd. Mellan kl 15-16 lyssnar vi på tre grymma musiker jamma tillsammans (presenteras inom kort) och därefter är det fritt jam fram till kl 19.

Tid: 15.00-19.00. Plats: Nya Tröls, Karlskronaplan 1, Malmö. Fri entré.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

Vågspel på Malmö Folk Med rötterna i Västergötland utforskar Alice Klint och Kristin Kennemark både tradition och egenskrivna melodier. Ett kraftfullt berättande och kokande samspel gör att dansen aldrig är långt borta. Vågspel är duon som tar partypolskan till en ny nivå.Alice Klint och Kristin Kennemark är en fiolduo som växte upp på västgötaslätten, på samma gata och med samma förväntningar på livet. Folkmusik var startpunkten för en livslång vänskap och ett musikaliskt samarbete som idag heter Vågspel. 19.00-19.45 Crash course i folkdans 20.00-21.00 Konsert 21.00-00.00 Spel till dans, jam och fika 100 kr ordinarie / 80 kr medlem / 50 kr musikstuderande. Upp till 16 år fri entré i vuxens sällskap. Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort!

Plats: Barnens Scen, Folkets Park, Falsterbogatan 17, Malmö.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

SÖNDAG 13 okt: Viskurs med Brita Björs En kortkurs med visor från Skåne, Hälsingland och andra delar av världen: fina, fula, sorgliga, riviga, andäktiga, skojfriska låtar, samsång och stämsång, under ledning av Folkmusikens egna Queen B! Lärare: Brita Björs Tid: 10.30-13-30 Plats: Studieförbundet Bilda, Jörgen Ankersgatan 12, 211 45 Malmö. Kostnad: 250 kr (inkl fika) Arr: Studieförbundet Bilda 

Konsert med Navarra och gästande unga musikanter. På söndagen står bandet Navarra på scen på Palladium Malmö. På några låtar får de sällskap av hundratalet barn och unga från södra Sverige och Danmark. Vill du vara med? Läs mer på www.musikisyd.se/ungafolk Navarra är svensk folkmusik med skoningslöst sväng som gör det svårt att sitta still, men också sköra visor som borrar sig rakt in i hjärtat. Fyra starka personligheter med mod, ärlighet, energi och en närhet i tilltalet. De har gjort sig ett namn som förnyare av folkmusikgenren och som en explosiv och populär liveakt. Den egenkomponerade musiken kännetecknas av djup traditionskännedom, ett myller av influenser och texter som bränner till. 

Tid: kl. 15-16. Plats: Palladium, Södergatan 15, Malmö. Entré: 100 kr, förköp via kulturcentralen.nu.
Arr: UNGA Musik i Syd i samarbete med Palladium Malmö, Studieförbundet Bilda, Kap Syd och Skånes Spelmansförbund, med stöd av Statens Kulturråd.

Skånes Spelmansförbund säljer folkmusiknoter i samband med Navarras konsert på Palladium Malmö. Programmet kommer att fyllas på! Håll dig uppdaterad på www.musikisyd.se/unga-folk och på UNGA Musik i Syds och Malmö Folks facebooksidor.

Folkmusikhelgen i Malmö är ett samarbete mellan: Projektet UNGA Folk, UNGA Musik i Syd, Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Studieförbundet Bilda, Österlens Folkhögskola, Musikhögskolan i Malmö, Palladium Malmö, Barnens Scen, Moriska Paviljongen, Skånes Spelmansförbund, Riksförbundet för Folkmusik och Dans och Kap Syd, Lintonfonden. Med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.