Våren gör entré, och med den kommer karnevalerna. En tid för fest!

Det är vår i luften i Skåne, där gräsmattorna nu täcks med gul, livskraftig vintergäck och luften är så mild att kaffekoppen kan avnjutas utomhus. Till årstiden när vinter övergår till vår hör karnevalerna runt om i världen, en praktfull, dansande och vibrerande fest med många lager av både allvar och glädje som sedan övergår i fastans återhållsamhet.

Själv blir jag påmind om den mäktiga ”Morgenstreich” som inleder karnevalsfirandet i Basel, där jag studerade vid Schola Cantorum Basiliensis under några år. Stora masker, konfetti, speciella bakverk, trummor och flöjter i organiserade marscher genom stadens gator precis när natten övergår till dag. En helt annan version av karneval än det som sker i Rio.

Med musikaliska nedslag från världens karnevalsländer, är Musik i Syds orkester Musica Vitae just nu mitt uppe i sin karnevalsturné genom Sydsverige. Och med nyskriven musik av Anna-Lena Laurin blir Sverige också en del av den kedja och tradition som binder ihop världen vid denna tid på året.

Orkesterns solister har båda tilldelats Solistpriset – Sveriges största tävling för unga musiker – Slagverkaren Johan Bridger och den senaste i raden av framstående pristagare, Amalie Stalheim. Deras resa började i unga år och idag tillhör de den elit som är del av det svenska musikundret. Ändå är det närmast tabubelagt att nämna ordet elit när det gäller musik. Mer om behovet av en obruten utbildningskedja, av en grundläggande musikalisk och estetisk undervisning genom hela skoltiden och vikten av att vi fortsätter erbjuda möjligheter för de talanger som vill satsa, kommer under det stundande Rikstinget för västerländsk konstmusik den 14 mars. Ett samarbete mellan Sveriges Radio Berwaldhallen, Kungl. Musikaliska akademien och Svensk Scenkonst. Medverkar gör företrädare för musikliv, för universitetsvärlden tillsammans med politiker, inklusive kulturminister Amanda Lind. Dagen streamas för den som inte kan vara på plats i Studio 2 i Stockholm.

Och för er som missar Musica Vitaes karnevalståg ges så småningom en chans att höra konserten i Sveriges Radio P2, i en inspelning från torsdagens konsert i ett välbesökt Kulturkvarter i Kristianstad.

Bredvid mig i salen satt en av stadens kommunala politiker som under konserten blev påmind om det tillfälle när hon för första gången upplevde den klassiska musiken, nämligen som 11-åring, då musikläraren tog med eleverna till aulan och de via film fick uppleva en symfoniorkester spela Ravels Bolero. Ett minne som gick djupt och som många år senare gör sig påmint. Precis den sortens upplevelser vill och kommer vi i Musik i Syd bidra till i ett stort stundande projekt, men mer om det nästa vecka …

 

Amelie Stalheim & Johan Bridger, pressbild från Karneval med Musica Vitae. Läs mer om konserten här