Smultronställen kan man ha
hur många som helst!

Det är högsäsong! För vädret med värmeböljor över Europa, men också för Festivalsverige, med vallfärdande musikälskare som alla dras till sina smultronställen. Jag började min vecka i Bergslagen med kammarmusik i herrgårdsmiljö och Saxå Kammarmusikfestival för att fortsätta till Båstad, raskt konstaterande att smultronställen kan man ha hur många som helst!

Sitter man på rätt plats i Apelrydsladan i Båstads utkant, festivalens centrum, kan man fånga den hisnande havsutsikten och de lika högtflygande musikerna i en och samma blick. I skolan på andra sidan vägen bor och umgås man och så skapas samhörighet och lokal förankring oavsett varifrån i världen man kommer, något som uppskattas av en kringflackande musiker – att för en stund få en plats att kalla hemma.

När Vertavokvartetten låter sina stråkar möta strängarna i den unge okände J C de Arriagas Adagio, då står tiden stilla och det är som om alla tankar klarnar. Ackordet sammanfaller med publiceringen av en ny forskningsrapport som än en gång bekräftar hur musik och musicerande förbättrar kunskaper i matematik, naturvetenskap och språk och därmed förespråkar musikens stärkta plats i skolans värld. Till detta kan läggas det explosionsartade gehöret för Kungl. Musikaliska Akademiens upprop för barns rätt till sång och till sin röst. 

Snart är det dags för Almedalsveckan och min uppmaning till våra politiker är att våga läsa och tro på vetenskap och erfarenhet, att diskutera musikens och kulturens roll för ett samhälle i utveckling.

Oavsett om värmeböljan består eller ej, garanterar Musik i Syd fortsatt högtryck, men också svalkande källor att ösa ur, hela sommaren lång. Vårt mobila konserthus slår följe med lokala krafter för en äkta, lokal upplevelse,  oavsett om det är på skånska och småländska slott, teatrar, lador, kyrkor eller ute i naturen. Och vill man stanna upp i hängmattan en stund, kan man med fördel göra det i sällskap av vårt läckra turkosa sommarmagasin som du hittar på våra festivaler, hos turistbyråer, bibliotek liksom online här.

Bloggen tar nu en liten paus – er alla önskar jag en underbar tid. Och glada blir vi om ni via Messenger skriver en rad och berättar om ert bästa smultronställe i vårt sommarutbud!

en flygel på en scen prydd av blommor

Flygel på scen, Båstads Kammarmusikfestival