Musiken erbjuder fantastiska upplevelser, även när vår rörlighet begränsas!

 

Italien är stängt. Det är de overkliga nyheter som förmedlas denna morgon. Samtidigt klingar italiensk musik i mina lurar och jag tar en stund för att reflektera över innebörden av att vara isolerad. Med dagens media-landskap, ständig tillgång till musik och nya digitala förutsättningar kan människor under en ofrivillig isolering ändå få tillgång till en omvärld och som P2 Klassiskt uttrycker det – en värld av musik.

Nästa vecka, den 18 mars, planerar vi om allt går väl, det femte Rikstinget för västerländsk konstmusik med mål att samla branschen och tillsammans arbeta vidare för tillgången till den musik som utvecklats under århundraden och tillsammans med folkmusiken lagt grunden för hela det västerländska musikutbud som vi kan åtnjuta idag. Varför är det viktigt? Jo, för att vi i alla sammanhang behöver känna till vår historia för att förstå vår samtid, men framför allt för att musiken, stark i sin egen kraft, erbjuder fantastiska upplevelser. Något som konsertsalar, men också nya initiativ som festivalen Gränslandet eller kammarmusikklubbarna T20 i Göteborg och Klubb Krinolin i Malmö vittnar om. Du möter dem under Rikstinget!

Många av dagens musikutövare har mött musiken i kulturskolan, där man både ges möjlighet att prova på och utveckla sin talang. Därför är det självklart för Kungl. Musikaliska akademien att stötta förslaget till en lag som garanterar tillgången till en kulturskola i varje kommun. För barnens och för vår gemensamma framtids skull, så att vi kan fortsätta att resa i tanken till hela vår värld, även när vår rörlighet begränsas.

Läs mer om Rikstinget