Vi vill ge unga ensembler en injektion i språnget till en internationell karriär och etablering

I Musik i Syds organisation använder vi inte sällan begreppet ”en del av något större”. Vi syftar då på våra olika verksamheter som alla, på olika sätt, blir del av den helhet som vårt mångfacetterade regionala musikutbud kan erbjuda. Precis som det där ömtåliga kalejdoskopet högt upp i farfars skåp som man ibland som liten försiktigt fick plocka fram och titta i, snurra på och se alla de vackra mönster som de olikfärgade mosaikbitarna bildade.

Alla våra 23 regionala musikinstitutioner som tillsammans musiksätter Sverige, bildar ett sådant mönster och med Kungl. Musikaliska Akademiens upprop för barns rätt till sång skapas ett annat – båda med nationell relevans och bärighet. Men världen sträcker sig längre än så och utbytet mellan länder och kulturer kan enbart öka förståelse och samhörighet.

Därför är jag oerhört glad över att presentera Musik i Syds nya utlandsstrategi, där vi från och med årsskiftet bjuder in unga ensembler i vårt verksamhetsområde att söka till vårt Ensemble-in-Residence-program (EIR). Genom detta vill vi dela med oss av all den erfarenhet och de kontakter som vår institution under lång tid samlat. Vi vill ge unga ensembler en injektion i språnget till en internationell karriär och etablering och stärka förutsättningarna för fler frilansande musiker att leva på sin konst. Vi vet också att sammansättningar kan se olika ut och därför ger vi möjlighet till åldersspridning inom gruppen – vi vill inte att en hel konstellation ska diskvalificeras även om en medlem nått längre i karriären. En open call ger oss möjlighet att lära känna nya musikerkonstellationer, som i sin tur bidrar till att vi i ännu högre grad kan uppfylla vårt uppdrag.

VÄLKOMNA att söka alla ni unga, professionella, frilansande ensembler i södra Sverige som matchar de områden där vår kompetens finns: folk- och världsmusik, jazz och kammarmusik av olika slag.

Som EIR blir ni del av vårt utbud i utlandet, men också i Sverige och första ensemblen utses i början av nästa år. Ansökningen öppnar den 10 januari och mer information får ni via vår hemsida eller genom att höra av er till någon av de som jobbar med projektet! Vi ser fram emot att lära känna er!

 

Läs mer om EIR här