Aktivitet lika intensiv som skogens symfoni

Det var i 18-årsåldern som jag deltog i min första – och hittills enda fågelskådningsaktivitet. Under den tidiga morgonvandringen etsade sig bofinkens omisskännliga melodi fast i minnet. De övriga kaskaderna av sång föll så småningom in i det allmänna, men nog så njutbara, kvittret som man en vårdag i bästa fall stannar upp en sekund för att njuta av. En vanlig vår alltså. För i år är våren inte vanlig. Mina vanliga konsertscener har ersatts av en andra parketter, varav en utgörs av trappan utanför dörren till det socialt distanserade torpet i Småland. Från denna plats träder nu nyanser och melodier fram med ny skärpa och jag finner mig själv analyserande sången från den svartvita flugsnapparen, lövsångaren, koltrasten och sånglärkan som sjunger fram en alldeles egen symfoni. Hackspetten i den gamla telefonstolpen slår en trumvirvel mellan varven för att skapa lite ordning i ledet.

Nej, det är inte som vanligt och precis som behovet av naturens närhet växer sig starkt, ter sig också behovet av levande musik och delade upplevelser starkare än någonsin. I en värld när mycket står stilla blir den snabba omställningen till de nya former för tillgänglighet som kulturområdet presenterar påtaglig.

Precis som naturens kraft just nu är i sin allra mest expansiva fas, ser vi floran av digitala lösningar som tillgängliggör kulturupplevelser. Upplevelser som vi svårligen kan överleva utan, som kommer oss nära och som bjuder oss att förflyttas i tanken.

Musik i Syd är del i detta och producerar nästan varje dag inslag med egna eller frilansande musiker som sprids digitalt till äldreboenden, till skolor och till hela vår fantastiska, längtande och interagerande publik. Vår digitala scen, Musik i Syd Channel, presenterar ”Extrainsatt” medan andra evenemang sänds via Kulturkvarterets Facebooksida eller Musik i Syds YouTube-kanal. Kreativa medarbetare hittar nya vägar och samarbeten där aktiviteten är lika intensiv och mångfacetterad som skogens symfoni. Vi är överväldigade över responsen och återkopplingen!

Häromdagen uppmärksammades Dawn Chorus Day. Via Sveriges Radio kunde vi följa hur världens fåglar vaknade från öster till väster. Jag tänker att vi genomgår ett uppvaknande som tar sig många olika uttryck denna vår och ser fram emot nästa tillfälle att checka in på min första parkett, var den nu kan vara.

Kontaktpersoner

Susanne Rydén

vd

Blogg

Susanne Rydén bloggar

För några veckor sedan fick jag förmånen att vara konferencier vid en sångarhyllning med anledning av Kung Carl XI Gustafs 50 år på tronen. Med sångarhyllningen ville vi lyfta sångens betydelse och möjlighet till gemenskap genom hela livet, ett tema som vi på Musik i Syd även tar med oss in i Lund Choral Festival som alldeles snart står inför dörren.   Vi hälsar körer och ensembler från olika åldersgrupper och genrer varmt välkomna. Vår svenska kronjuvel i körsammanhang, Radiokören, gästar oss och bidrar även genom workshops med unga musikstuderande till inspiration och återväxt. Och för första gången låter vi de allra minsta få en plats för gemensam sång, som en del av det stora nationella projektet ”Rösträtt – sång på förskolan”. Kanske finner vi en av morgondagens Radiokorister just där? Att inspireras av andra, att ha mål att arbeta mot är enormt viktigt. Det har också blivit en bärande del av vår verksamhet. Nyligen fick unga blåsare möta professionella musiker inom ramen för Swedish Wind Power och nästa vecka samlas inte mindre än 280 unga folkmusiker från hela Skåne för att under Malmö Folk Festival spela tillsammans, det som musikskoleelever och lärare på var sitt håll förberett under lång tid. I kulturskolor och kyrkor arbetas inte sällan med ”körstegar”, dvs när man växer ur en kör öppnas dörren till nästa och därmed en fortsatt möjlighet till utveckling och gemenskap. Nations- och studentkörer är viktiga inslag under studietiden, följt av en rik flora av körer och ensembler för hela vuxenlivet. Idag hittar vi också många initiativ som lyfter rent hälsofrämjande effekter i form av stärkt självkänsla och minnesträning, någon som får sin premiär i vår verksamhet denna vecka. Körsång binder oss samman idag, historiskt och i framtiden!  

Läs hela inlägget

9 oktober 2023

Blogg

Susanne Rydén bloggar

Sakta med säkert återgår vi, från att fullständigt ha marinerats i härliga festivalupplevelser, till en mera regelbunden vardag. Men vilken festivalsommar det varit – fylld av starka musikupplevelser och mänskliga möten. Som institution finns Musik i Syd där i bakgrunden som en samarbetspart och möjliggörare för ett stort antal små och stora festivaler i Skåne och Kronoberg. Här ryms den senaste och alldeles nyskrivna musiken, men också den tidiga renässansen och allt däremellan. Operaälskaren har ett brett utbud och helt nya ingångar att välja på där inte ens det mest intensiva ösregn stoppar publiktillströmningen. Jazzen lockar storpublik och internationella stjärnor med positiva konsekvenser för hela Sydsverige, folkmusiken rymmer både aktivt deltagande och lyssnande. Festivalformen gör att vi många gånger vågar lite mer än annars. I nya sammanhang, bortkopplade från vardagens ansvar och plikter är våra sinnen vidöppna för det oväntade. Som institution blir vår nästa uppgift att prioritera rätt för att lotsa ett nyväckt intresse in i den verksamhet som pågår året om, genom våra föreningssamarbeten och på våra scener. Att bjuda in till delaktighet, skapa en närhet till upplevelsen och den musikaliska dialogen. Därför finns vi där med ett rikt smörgåsbord av upplevelser, i mängder av turnéer som tar musiken nära till den plats där du bor och verkar.      

Läs hela inlägget

24 augusti 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.