MusikA

Förskolans barn och pedagoger hör till våra viktigaste målgrupper. Hur kan vi smidigare och lättare nå ut till dem? Och hur kan vi erbjuda ett verktyg för mer musik och rörelse i förskolan? Genom en app, så klart! Appen heter MusikA och är framtagen i samarbete med Johan Salo och företaget Do-Fi. Än finns den endast tillgänglig på Ipad (iOS8 och senare) men vi jobbar under 2017 på att göra den tillgänglig för fler. En ny knapp ska även till i år. Den ska heta Dansa och bland annat innehålla något från produktionen Trumdans. Mer info inom kort.

 

Stina och Johanna sjunger Nallekonsert

Tvillingarna Stina och Johanna (3,5 år) åker tåg och spelar UNGA Musik i Syds förskole-app MusikA. Just här sjunger de låten Nallekonsert tillsammans med Dan Bornemarks döttrar Signe och Hjördis (barnbarn till Gullan Bornemark som en gång skrev den).

En app för förskolan

Vi vet att surfplattan har blivit ett allt vanligt inslag på förskolan och att den där används av både pedagoger och barn för dokumentation, underhållning och som pedagogiskt hjälpmedel.

 

MusikA2016

Appen erbjuder ett smidigt sätt att samla och sprida vårt utbud. Med den kan vi också lättare nå ut med annat material som på olika sätt kompletterar våra musikerbesök.

 

Appen har flera funktioner och vänder sig till både barn och vuxna. Här kan vi t ex samla allt på en plats, text och bilder från den tryckta katalogen och filmklipp från vår hemsida. Den kan också ge smakprov på en konsert, en musikerpresentation eller något annat kopplat till vår verksamhet.

 

För att det även ska bli roligt för barnen att gå in i appen, har vi lagt in ”Lilla A” – en lekfull liten filur som plötsligt dyker upp i musiklekar och övningar som riktar sig till dem.

 

LillaA

 

Exempel på innehåll

 • Musika-knappen med aktuellt utbud.
 • Starta med Katarina Nilsson Bremer – enkla uppsjungningsövningar för barn och personal som kan användas som uppstart för dagens samling i syfte att aktivera dem och hitta ett bra sångläge anpassat efter barnens röster.
 • Sjunga med Ulrika Lorentzi – en rörelsesång hämtad från Ulrikas smålåtar som fanns med i vårt utbud höst14/vår15 och även mynnade ut i  en egen app med samma namn. Ali Sabah, Natalie Eriksson, Signe och Hjördis Bornemark sjunger Gullan Bornemarks låt Nallekonsert, arrangerad och inspelad av Dan Bornemark och översatt till arabiska av Ali Sabah.
 • Yoga med Anna Elwing och Joakim Schakonat Elfqvist – ett yogaäventyr för barn med övningar kopplade till musik och djur. Produktionen Shanti och Shakti ingick i vårt utbud höst 15/vår 16.

 • Språka med en världskarta över olika rytmer, sånger och språk. Bland annat Trumattack! med slagverkarna Saba Zolfaghari, Tomás Jimeno och Pape Seck.
 • Spela – musiklekar anpassade för de minsta med musik av Anna Forsvall Lundmark och Lars Henrik Andersson.
 • Vila – Den Blå Timmen ett specialskrivet musikstycke av tonsättaren Tobias Broström med marimbavirtuosen Johan Bridger. Här kanske du rentav kan lägga surfplattan ifrån dig för gemensam avslappning och vila, varva ner lite och sänka ljudnivån på förskolan. Stycket finns även på skivan Solisten – klassisk musik för 2000-talets barn som var en del av vårt utvecklingsprojekt Solisten! och som du även hittar på Spotify.

 

Tillbaka till Utvecklingscentrum.

 

Skaffa MusikA

Sök på "musika" i App Store på din Ipad och ladda ner.
Appen är gratis.

Sitter du vid datorn?
Klicka här för en preview.

Synpunkter elle problem?
Mejla oss här.

Vad tycker du?

Använder du MusikA? Vi vill gärna veta hur du och dina barn ser på den. Har du fem minuter att lägga på vår enkät? Tack för din tid och att du hjälper oss att bli bättre! 

Ta mig till enkäten.

 

Med MusikA vill vi

 • erbjuda en app som stimulerar och uppmuntrar till musik, rörelse, samspel och eget skapande
 • förlänga och fördjupa vårt förskoleutbud, göra det mer tillgängligt för både beställare och barn
 • lättare kunna erbjuda kompletterande material kopplat till musikerbesöket
 • ge liveupplevelsen fler ringar på vattnet, så att den kan leva kvar och inspirera på förskolan längre
 • presentera olika sätt att med barn lära mer om musik och erbjuda övningar som kan stimulera aktivt lyssnande, rörelser, rytmik och motorisk utveckling

 

Virtuella_rum

Den här sidan är en del av dokumentationen Virtuella rum - för och med barn och unga, andra delen i en serie som skildrar UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum. Sidan är via QR-kod kopplad till en popupbok, som kan beställas på UNGA Musik i Syd. Där och här sammanfattar vi det digitala utvecklingsarbete som drevs av UNGA Musik i Syd inom ramen för utvecklingsprojektet Digitala scener (2013-2015).