App och hoppa!

MusikA – en app för förskolan

Utvecklingsarbetet som vi genomför 2016 startade i våras. Nyfiken?

Ta en titt bakom kulisserna här.

 

Om MusikA

Förskolans barn och pedagoger hör till våra viktigaste målgrupper. Hur kan vi smidigare och lättare nå ut till dem? Genom en app, så klart!

 

 

Vi vet att surfplattan har blivit ett allt vanligt inslag på förskolan och att den där används av både pedagoger och barn för dokumentation, underhållning och som pedagogiskt hjälpmedel

 

Appen erbjuder ett smidigt sätt att samla och sprida vårt utbud. Med den kan vi också lättare nå ut med annat material som på olika sätt kompletterar våra musikerbesök.

 

Appen har flera funktioner och vänder sig till både barn och vuxna. Här kan vi t ex samla allt på en plats, text och bilder från den tryckta katalogen och filmklipp från vår hemsida. Den kan också ge smakprov på en konsert, en musikerpresentation eller något annat kopplat till vår verksamhet.

 

För att det även ska bli roligt för barnen att gå in i appen, har vi lagt in ”Lilla A” – en lekfull liten filur som plötsligt dyker upp i musiklekar och övningar som riktar sig till dem.

 

LillaA

 

Appen heter MusikA och är utvecklad och framtagen i samarbete med Johan Salo från företaget Do-Fi. Eftersom den riktar sig till förskolan finns den endast tillgänglig på Ipad och fungerar på iOS7 och 8. Appen ska vara tillgänglig för alla och är därmed gratis!

 

Exempel på innehåll

  • Information om vårt utbud för förskolan
  • Uppsjungning med Katarina Nilsson Bremer – enkla uppsjungningsövningar för barn och personal som kan användas som uppstart för dagens samling i syfte att aktivera dem och hitta ett bra sångläge anpassat efter barnens röster.
  • Rörelse med Ulrika Lorentzi - en rörelsesång hämtad från Ulrikas smålåtar som fanns med i vårt utbud höst14/vår15 och nu också blivit en egen app.
  • Shanti och Shakti med Anna Elwing och Joakim Schakonat Elfqvist – ett yogaäventyr för barn med övningar kopplade till musik och djur. Shanti och Shakti ingår i vårt utbud höst15/vår16. Här kan barn, personal och familjer jobba vidare med rörelserna på egen hand.
  • Avslappning – Den Blå Timmen ett specialskrivet musikstycke av tonsättaren Tobias Broström med marimbavirtuosen Johan Bridger. Här kanske du rentav kan lägga surfplattan ifrån dig för gemensam avslappning och vila, varva ner lite och sänka ljudnivån på förskolan. Stycket finns även på skivan Solisten – klassisk musik för 2000-talets barn som var en del av vårt utvecklingsprojekt Solisten! och som du även hittar på Spotify.

 

Tillbaka till Utvecklingscentrum.

Skaffa MusikA

""

 

Vad tycker du?

Använder du MusikA? Vi vill gärna veta hur du och dina barn ser på den. Tack för din tid och att du hjälper oss att bli bättre! 

Ta mig till enkäten.

 

Med MusikA vill vi

  • erbjuda en app som stimulerar och uppmuntrar till musik, rörelse, samspel och eget skapande
  • förlänga och fördjupa vårt förskoleutbud, göra det mer tillgängligt för både beställare och barn
  • lättare kunna erbjuda kompletterande material kopplat till musikerbesöket
  • ge liveupplevelsen fler ringar på vattnet, så att den kan leva kvar och inspirera på förskolan längre
  • presentera olika sätt att med barn lära mer om musik och erbjuda övningar som kan stimulera aktivt lyssnande, rörelser, rytmik och motorisk utveckling

 

Virtuella_rum

Den här sidan är en del av dokumentationen Virtuella rum - för och med barn och unga, andra delen i en serie som skildrar UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum. Sidan är via QR-kod kopplad till en popupbok, som kan beställas på UNGA Musik i Syd. Där och här sammanfattar vi det digitala utvecklingsarbete som drevs av UNGA Musik i Syd inom ramen för utvecklingsprojektet Digitala scener (2013-2015).