EMAP – The European Music Archaeology Project (2013-2018)

Archæomusica nominerad till Skånes Bästa Kultur 2016

Musikarkeologiska utställningen Archæomusica har nominerats till Skånes Bästa Kultur 2016! Utställningen visades hösten 2016 på Klostret i Ystad och endast där i Nordeuropa. Utställningens institutionella bas i Sverige har varit Musik i Syd med Cajsa S. Lund som projektledare. Andra nominerade i kategorin är: Den unge Zlatan och Ni kan kalla mig Ernst. Tävlingen arrangeras av Magasinet Skåne och avgörs 1 mars 2017.
 


Logotyp för Archæomusica

 

 

 

 

 

 

 

Den unika utställningen Archæomusica fyllde upp nästan hela ytan på Klostret i Ystad 6 juni 2016-8 januari 2017. Denna vandringsutställningen tar besökaren med till musikens ursprung och utforskar hur vår äldsta musikhistoria lät – från stenåldern och Pompeji till medeltiden. Våren 2017 ställs Archæomusica ut i Valladolid, Spanien. 

 

Det är en utställning för alla sinnen och med hjälp av modern teknik och hundratals återskapade instrument, får besökaren prova på, lyssna och uppleva Europas tidigaste ljudlandskap. Utställningen omfattar även lunch- och kvällskonserter och föreläsningar. En spännande helhetsupplevelse som innehåller något för alla, oavsett ålder.

 

Se trailers nedan

 

 

Archaeomusica – utställning på Klostret i Ystad 2016 from Lucas Gölén on Vimeo.

 

Alla vägar bär till Rom – men först Ystad
Urpremiären för Archaeomusica, som är en del av ett omfattande EU-projekt, EMAP, ägde rum på Klostret i Ystad som har valts ut bland flera andra europeiska städer. Musik i Syd är EMAP:s institutionella bas i Sverige och samarbetspartner tillsammans med Ystads kommun. Musikarkeolog Cajsa S Lund är projektledare.

Utställningen är unik i sitt slag. Hantverkare runt om i Europa har tillverkat repliker av ljudfynd som visas i utställningen. Det finns flera kopplingar till sydöstra Skåne vilket också kommer att höras i utställningen; bland annat ett slaginstrument av brons som hittats i en mosse i Balkåkra och är från äldre bronsåldern.

Archaeomusica visas från den 6 juni 2016 till den 8 januari 2017 och därefter går den vidare till Spanien.


 

Programfolder för Archæomusica Läs programfoldern för Archæomusica 
(PDF)

 

 

September 2016

ARCHÆOMUSICA

Musik – så började det!

 

Jakten efter ljud och musik från Europas forntid pågår för fullt. I det unika femåriga EU-projektet EMAP (European Music Archaeology Project). EMAP, som inleddes 2013, försöker vi besvara frågor om vår äldsta musikhistoria. Musik i Syd är EMAPs institutionella bas och samarbetspartner i Sverige. 

 

Alla vägar bär till Rom – men först Ystad
Ett omfattande delprojekt inom EMAP är en vandringsutställning kallad ARCHÆOMUSICA, Musik – så började det! Music – this is how it began! Sedan starten 2013 har specialiserade hantverkare i Europa tillverkat hundratals repliker och rekonstruktioner av de ”ljudfynd” som skall visas i utställningen, från Neandertalflöjt hittad i Slovenien och stenålderstrumma framgrävd i Skåne till antika lyror och blåsinstrument från Pompeji.

Ur-vernissagen ägde faktiskt rum i Sverige, närmare bestämt i Ystad (Klostret), den 6 juni 2016 och där visas den fram till 8 januari 2017. Från Ystad vandrar utställningen vidare till Spanien och sedan till Rom.

 

Musikarkeologi – ett instrument för konst och kunskap
Utställningen visar de materiella spåren efter musiken – arkeologiska fynd av musikinstrument och ljudverktyg – men det blir också konserter och andra musikupplevelser med olika gästartister under hela utställningsperioden. Vi får bland annat höra en konsert med mäktiga carnyx, trumpetinstrument från järnåldern med mynning i form av ett spännande djurhuvud den 27 november 2016. 

 

Stort intresse från media
Intresset från media är stort. Sveriges Radio har berättat om EMAP i flera program, i både P1 och P2. Och Vetenskapsredaktionen i TV2 har visat ett reportage från Ales stenar med Ensemble Mare Balticum, som spelade på instrument som kan ha klingat där vid olika ceremonier, både rituella och världsliga. 

 

Den magiska vinaren
EMAP har också gjort en barnbok om flickan Aki som levde någonstans i Mellaneuropa för ca 5.000 år sedan. Hon flyger runt i tid och rum med hjälp av en magisk vinare. Den tar henne likt en helikopter genom ett svart hål i rymden och gör att hon kan lyssna på och ta med sig hem musikinstrument från olika platser och tider i Europa. Boken är skriven av Cajsa S. Lund och Raquel Jiménez. Illustrationer av Raquel Aparicio.
Boken kan fås på engelska eller svenska och kan beställas via Musik i Syd för 60 kronor + fraktkostnad.
Mejla din beställning till: ida.fredriksson@musikisyd.se

 

Utöka din kunskap och ha roligt!
Musik i Syd och Klostret i Ystad erbjuder skolelever inom regionen Skåne-Kronoberg ett upplevelseprogram inom ramen för utställningen med klingande musik, antikt tilltugg och Exploatorium – en workshop där man kan få pröva 60 olika ljudinstrument från vår forntid. 

 

/Cajsa S. Lund, musikarkeolog, projektledare EMAP, Musik i Syd
Mer information om EMAP på www.emaproject.eu


 

Film från invigningen 6 juni 2016

(producerad av EMAP)

 

 


Radioinslag

 

TV-inslag

""
Lokalnyheterna Skåne, SVT 13 september 2016

 

vetenskapens_varld
Filmklipp ur Vetenskapens värld  7 september 2015, SVT  

 

Fakta


 • EMAP – European Music Archaeology Project, 2013–2018
 • Initiativtagare: forskare i Tarquinia, Italien
 • Samordnare, Tarquinia kommun
 • Samarbetspartners:

  Cypern (Cyprus Institute / Science and Technology in Archaeological Research
Center)

  Italien (Regione Lazio / Assessorato Cultura samt Università degli Studi della
Tuscia)

  Spanien (Universidad de Valladolid)

  Storbritannien (University of Huddersfield samt Royal Conservatoire of
Scotland)

  Sverige (Musik i Syd)

  Tyskland (Deutsches Archäologisches Institut)

  Österrike (Österreichische Akademie der Wissenschaften)
      

Foto av instrumentet Carnyx taget av David Lake.

Carnyx, blåshorn från järnåldern. Rekonstruktion av fynd från Tintignac i Frankrike.
Foto: David John Lake


EMAP_logo_tracing_300_dpi

EU Flag Culture
With the support of the Culture
Programme of the European Union

 

För mer information

Cajsa S. Lund
musikarkeolog
projektledare EMAP, Musik i Syd
0708-20 58 85

Martin Martinsson
VD Musik i Syd
0705-654294